Startovač - financování projektů

Příběhová kuchařka bez lepku - crowfunding kampaň

Příběhová kuchařka bez lepku

Argumentor a Pétiny Mňaminky připravili Příběhovou kuchařku bez lepku, plnou bezlepkových receptů, které hravě zvládnou začátečníci i pokročilí.

Knihy

Proč bezlepková kuchařka?

K vytvoření bezlepkové kuchařky nás přivedl názor, který se objevil na webu Argumentor.cz. Ten podporoval vyšší finanční příspěvky pro celiaky, stejně jako změny ve způsobu diagnózy, aby mělo více lidí na příspěvek nárok. Téma do konce března 2017, kdy dokončujeme přípravy kuchařky, získalo téměř 550 hlasů, z nichž drtivá většina s autorem názoru souhlasí. Spojili jsme se s cukrářkou Péťou Jeníčkovou (FB blog Pétiny Mňaminky) a začal příběh kuchařky…

052A7756.jpg

Když jsme se „bezlepkovým tématem“ začali zabývat, oslovili jsme řadu lidí – obchodníky s bezlepkovými potravinami, aby nám řekli, jaká specifika má trh s bezlepkovými potravinami, lékaře, aby s námi diskutovali o možnostech diagnózy, zdravotní pojišťovny, aby nám vysvětlili svou politiku rozdělování příspěvků. K tomu připravujeme reportáž.

Oslovili jsme ale také lidi, kteří bezlepkovou dietu musí dodržovat, nebo kteří bezlepkově vaří pro člena rodiny. A zjistili jsme, že se často opakuje stejný příběh – po tom, co byla bezlepková dieta lékaři nařízena, se dotyčným změnil svět. Najednou byli nuceni číst složení potravin, velmi důkladně vybírat, ale především zjistili, že nabídka hotových jídel, a hlavně pečiva není dostatečná a musí chtě nechtě přistoupit k přípravě chleba, rohlíků, koláčů i dalšího doma. A že netuší, jak na to. Pokud jste si tím prošli, sami jistě víte, o čem mluvíme. A pokud ne, věřte, že to opravdu není jednoduché.

Slovo dalo slovo a nás v týmu Argumentor napadlo, že bychom mohli lidem začínajícím s bezlepkovou dietou pomoci. Přinést jim nějaký návod, jak postupovat, pokud chtějí upéct dobrý chléb, chutný koláč, nebo třeba sestavit bezlepkové menu. A matadory na poli bezlepkového pečení prostě a jednoduše inspirovat novými kombinacemi a chutěmi. Proto jsme se rozhodli vydat bezlepkovou kuchařku.

přebal_FINAL.png

Co v kuchařce najdete?

Při sbírání receptů jsme oslovili přímo hlasující na webu Argumentor.cz a požádali je o oblíbené recepty. Ty jsme vyzkoušeli, nafotili a doplnili medailonky autorů a autorek. Oslovili jsme cukrářku Péťu Jeníčkovou, autorku úspěšného facebookového blogu Pétiny Mňaminky, která se s námi podělila o své recepty na bezlepkové mlsání. Takže jsme přesvědčeni, že i díky Pétiným receptům si v kuchařce každý najde svou inspiraci.

Upside-Down dort.jpg

V naší kuchařce jsou pouze recepty, které opravdu zvládnete. Důkazem je to, že my sami jsme je zvládli uvařit nebo upéct. Opravdu, každý jeden recept, který nám přišel, jsme vzali a vyzkoušeli. Více či méně úspěšně. Ty méně úspěšné jsme vyřadili. Ty, které se ověřily a které chutnaly i našemu okolí, jsme zařadili do kuchařky. Jak se nám dařilo, vidíte i na fotkách. Fotili jsme realitu, pečivo a jídlo tak, jak jsme ho sami dokázali udělat, většinou na první pokus. Takže v knize najdete fotky i esteticky méně zdařilých kousků – chceme, abyste věděli, že na vzhledu nezáleží. Ne tolik, jako na chuti.

Tvarohové housky.jpg

Proč kuchařku podpořit?

Pokud vše půjde jak má, na začátku května bude kuchařka k dostání v knihkupectvích. A v rámci zajímavých odměn ji nabízíme i vám a zároveň žádáme o finanční podporu. Pro nedočkavce máme hotovou ukázku z knihy – e-book zdarma.

Protože si v Argumentoru neklademe malé cíle, stanovili jsme si termín pro vydání kuchařky naprosto šibeniční. Tak se stalo, že jsme během asi 3 týdnů museli spolu s Péťou probrat, vyzkoušet, nafotit a sepsat přes 50 receptů, z nichž jsme vybrali 45 nejlepších, a ty vám v kuchařce přinášíme.

Kromě nekončícího vaření, pečení, focení, ale také mytí nádobí a vysávání mouky snad ze všech koutů kuchyně, jsme se stihli dvakrát zúčastnit živého regionálního vysílání Českého rozhlasu. Jednou jako hosté na Gastro Vitana Cupu Hradec Králové 2017 (můžete si poslechnout záznam, začátek našeho vstupu 42:08) a podruhé přímo ve studiu ČRo Pardubice v rámci Radioporadny Jitky Slezákové (článek obsahuje i záznam pořadu). Tak doufáme, že se naše snaha vyplatila a bude se vám naše Příběhová kuchařka bez lepku líbit a ještě lépe, že nás podpoříte, abychom celou práci zakončili úspěšně!

17632454_1282924525077121_2117358222922686671_o.jpg

Děkujeme za podporu a dobrou chuť!

Argumentor 

Před více než rokem jsme spustili portál Argumentor.cz, který dává veřejnosti prostor vyjádřit svůj názor na témata, která ji zajímají. Vaši podporu jsme získali i zde na Startovači. Za Argumentorem je parta nadšenců složená z kamarádů, studentů a lidí z různých oborů. Právním subjektem stojícím za Argumentorem je spolek Mám hlas, z.s. Argumentor je zcela nezávislou platformou, na čemž si zakládá. Lidé na web vkládají vlastní názory, vyjadřují souhlas nebo nesouhlas s názory ostatních a přidávají k nim svůj vlastní komentář. Cílem je pomoci vyniknout tématům a problémům, které občany ČR trápí, a to jak na celostátní, tak regionální úrovni. Řešili jsme a řešíme celou řadu témat.

Pétiny Mňaminky

Jmenuji si Péťa Jeníčková, autorka food blogu Pétiny Mňaminky. Veškeré sladké výtvory tvořím s láskou a jsou vyrobeny a pečeny pokud to roční období dovolí z místních potravin. Ovoce sbírám z vlastní zahrádky, pokud dojdou zásoby obracím se na místní pěstitele... Cukr používám třtinový v některých případech bílý (zřídka), 82% čokoládu, 82% máslo, 33%smetanu, vysokoprocentní mléko od farmáře..atd. Žádné náhražky,éčka, ..prostě poctivé a zdravé dobroty.. :)

Martin Toman (Backstage Books)

Založil a přes čtyři roky vede knižní nakladatelství Backstage Books. Za tu dobu pomohl na svět několika desítkám tištěných a elektronických knih. Pracuje v konzultační společnosti. Ve volném čase se věnuje vlastní literární tvorbě. Aktivně pořádá kulturní akce pro děti a seniory.

 

Co si o tomto projektu myslíte?