úvodní strana kuličky 16.jpg

Cestuj za jídlem, cestovatelská kuchařka Knihy

Cestuj za jídlem – světové destinace s recepty ze života cestovatele a průvodce. Spojení dvou vášní, cestování a chuti k jídlu.

Poděkování
3. 1. 2021

Poděkování

Děkuji všem startérům, kamarádům, cestovatelům, klientům, fb skupinám a návštěvníkům festivalu Caminos za podporu.

Projekt vydání cestovatelské kuchařky Cestuj za jídlem dosáhnul na Startovači požadované částky, díky které může být projekt realizován. Huraááááá.

Mockrát děkujeme všem startérům, přispěvovatelům, kamarádům, klientům, cestovatelům, fb skupinám i návštěvníkům cestovatelského festivalu Caminos za podporu. Díky.

Projekt vydání cestovatelské kuchařky podpoří nejen mne cestovatele a průvodce Dušana Poradu, ale také naší cestovní kancelář TAM TAM, která v této době skoro nejezdí, nelétá. Bez vaší podpory bych se do vydání knihy nepustil a projekt by se neuskutečnil. Udělali jste mi obrovskou radost. 

Velké poděkování patří Janě Žárské, která mne přivedla na myšlenku sepsání cestovatelské kuchařky, a také Ivanu Zábojníkovi a jeho hotelu Fradissimo v Brazílii, kteří mi poskytly výborné zázemí pro vznik projektu.

Děkuji, děkuji a ještě jednou děkuji.

Kniha Cestuj za jídlem je dnes ve fázi dopisování posledních kapitol, grafických úprav. Hned po té půjde do tisku. Do 31. ledna jí obdržíte i s ostatními odměnami, kterými jste projekt podpořili. Kurzy vaření se uskuteční v červnu a v září, tak jak bylo uvedeno. Pohlednice ze světa zašleme, hned jak to bude možné. Napište nám prosím zprávu, ze které země nebo destinace chcete pohlednici zaslat.

Nakonec přidávám fotografie lidí, se kterými jsem se během pobytu v Brazílii setkal, a kteří přímo či nepřímo do projektu knihy Cestuj za jídlem zapojeni.

Přeji vám krásné čtení, a příjemnou zábavu při vaření. 

Dobrou chuť a na cestách někdy a někde ahooooj

Dušan Porada 

cestuj za jídlem.jpg

Ivan a Leis.jpg

Jose a Dušan.jpg

barmani.jpg

favela David.jpg

Dušan s velvyslancem.jpg

Vlasta.jpg

Diego.jpg

Béč.jpg

Claudio.jpg

Dušan a Petr.jpg

Dušan s Ivanem vrtulník.jpg

holič.jpg

José a ryby.jpg

sushiman.jpg

José.jpg

rodina Ivan.jpg

Dušan vodopády 2.jpg

 

recept na "mexické ceviches" od průvodce Dušana Porady
1. 1. 2021

recept na "mexické ceviches" od průvodce Dušana Porady

Recept na mexické ceviches průvodce Dušana Porady nesmí chybět v cestovatelské kuchařce Cestuj za jídlem.

baner Dušan 1.jpg

V cestovatelské kuchařce Cestuj za jídlem nebude chybět ani můj recept na ceviches. Naposledy jsem mexické ceviches připravoval z čersvé ryby robalo na katamaránu "Pivečko" na vánočním zájezdů 26. 12. 2020  

V knize Cestuj za jídlem zveřejním svůj recept, a prozradím kde dělají nejlepší ceviches na světě.

baner Dušan ceviche_Stránka_2.jpg

ceviche miska.jpg

ceviches na lodi.jpg

Dušan na lodi.jpg

zájezd.jpg

 

recept na Pompano s mangovým přelivem od RIO PRŮVODCI
31. 12. 2020

recept na Pompano s mangovým přelivem od RIO PRŮVODCI

RIO PRŮVODCI (Vlasta, Petra a Ella) z Brazílie uvařili a zaslali svůj recept Pompano (vidlatka) s mangovým přelivem a rýží

baner Rio průvodci_Stránka_1.jpg

RIO PRŮVODCI Petra, Ella a Vlasta se rozhodli před pár lety odejít z České republiky za svým snem do Brazílie. Dnes provázejí klienty po městě Rio de Janeiro. Zavedou vás na nejkrásnější místa, nejúžasnější výhledy a doporučí vám nejchutnější brazilská jídla. 

Do cestovatelské kuchařky Cestuj za jídlem uvařili a zaslali svůj recept na Pompano (vidlatku) s mangovým přelivem a citrónovou rýží.

baner Rio průvodci_Stránka_2.jpg

brazilská vlajka.png

RIO PRŮVODCI.jpg

RIO PRŮVODCI 2.jpg

Vlasta Ježíš.jpg

recept Ajiaco Cubano od průvodce Carlose Hernándese Junca
26. 12. 2020

recept Ajiaco Cubano od průvodce Carlose Hernándese Junca

Kubánský průvodce Carlos zaslal svůj recept na Ajiaco Cubano

baner Carlos Cuba_Stránka_1.jpg

baner Carlos Cuba_Stránka_2.jpg

Kubánský průvodce a kamarád Carlos Hernándes Junco zaslal svůj recept na Ajiaco Cubano. Minulý týden nám uvařil Ajiano Cubano se svou rodinou v Havaně.

recept na Kamčatskou uchu průvodkyně Anny Semaginy z Kamčatky, Rusko
22. 12. 2020

recept na Kamčatskou uchu průvodkyně Anny Semaginy z Kamčatky, Rusko

Průvodkyně Anna Semagina, která s námi spolupracuje na Kamčatce zaslala svůj recept Kamčatské uchy a fototodokumnetaci z letošního léta.

Kamčatka_Stránka_1.jpg

Kamčatka_Stránka_2.jpg

Průvodkyně Anna Semagina z Kamčatky, která provází vrtulníkové výlety za medvědy na Kurilském jezeře, zaslala fotodokumentaci a svůj recept na Kamčatskou uchu. Recept Anny Semaginy a další recpty průvodců z celého světa najdete v knize Cestuj za jídlem.

recept na TACOS průvodce Ferdinanda Escobara Elvira z El Savadoru
18. 12. 2020

recept na TACOS průvodce Ferdinanda Escobara Elvira z El Savadoru

Průvodce Fernando Escbora Jues Elvira z El Salvador představuje svůj recept na TACOS s klobáskou a sýrem

Fernando Escobar Elvir_Stránka_1.jpg

Fernando Escobar Elvir_Stránka_2.jpg

S projektem knihy Cestuj za jídlem jsem oslovil průvodce z 30 zemí světa, se kterými na cestách spolupracuji, a poprosil, jestli by mi neposlali recept na jídlo, které sami rádi vaří. Průvodci nejen, že posílají recepty, ale oni pro Cestuj za jídlem i vaří, a recepty zasílají společně s fotodokumentací. Dnes se můžete podívat na fotodokumentaci průvodce Fernanda Josue Escobara Elvira z El Salvadoru. Schoda jmen je čistě náhodná :-), Fernando není příbuzným Pabla Escobara z Kolumbie :-)

Recept na TACOS plné klobáskami najdete v cestovatelské kuchařce Cestuj za jídlem.

Na Salvador i Ferdinanda rád vzpomínám. Na začátku března to byla to byla má poslední průvodcovská cesta mimo Evropu. Pandemii s Covid 19 jsme měli v zádech a napětí bylo cítit na každém kroku. Vpomínám si, jak mi při vstupu do Salvádoru nebylo dobře, chřipečka. Měl jsem teplotu, a na hranicích nás začali měřit. Když přišla řada na mě, poprosil jsem zdravotníky, jestli si s nimi nemůžu udělat selfie. Udělali jsme si jednu selfie,  a já je poprosil ještě o jedno foto. Byli ze mě tak zbllblí, že mě zapomněli změřit. Projeli jsme celá skupina i s našimi dětmi Kryštůfkem a Emičkou až do Panama City. Lidé odletěli domů, my do Kolumbie, a pak se svět zavřel. 

Salvador - hranice.jpg

salvador.png

recept na klokaní steak od průvodce Marka Wachtla
16. 12. 2020

recept na klokaní steak od průvodce Marka Wachtla

Marek Wachtl, český průvodce žijící v Austrálii přináší do cestovatelské kuchařky Cestuj za jídlem recept na klokaní steak.

Baner Marek Wachtl_Stránka_1.jpg

S průvodcem Marek Wachtlem se neznáme dlouho, přesto jsme si padli do oka, a při provázení Austrálii ochutnali mnohá jídla, tak jako na fotografii polévku v Ho Pot Dragoun v Melbourne. Do cestovatelské kuchařky Cestuj za jídlem Marek přináší recept na klokaní steak. 

Marek nám k receptu napsal ......

BBQ (grilování je australským koníčkem, který narozdíl od kriketu nebo rugby není sezónní, a dá se provozovat celoročně a při jakékoliv příležitosti. Griluje se často, griluje se v parcích, na plážích nebo jen tak u někoho doma na zahradě. Výběř surovin je neomezený, a na grilu občas skončí i klokan, symbol Austrálie vyobrazený i na australském národním erbu.

Klokaní maso se stalo v posledních letech populární a je k dostání téměř v každém supermarketu. Stále častěji je zařazováno na jídelní lísky běžných hospůdek, ale i fajnových restaurací. Je o něj zájem i v zahraničí a vyváží se do více jak 40 zemí světa.

Tmavě červené maso, je velice libové, neobsahuje téměř žádný tuk, naopak má vysoké množství proteinů, železa a zinku. Právě z těchto vlastností masa vyplývá, jak důležitá je rýchlá a krátká tepelná úprava. Klokan by se měl podávat "rare" tedy jemně, mírně opečený. Oblíbil jsem si jednoduchý recept s tradiční australskou BBQ omáčkou. Na její přípravu potřebuje:

Celý recept na klokaní steak s BBQ omáčkou najdete v knize Cestuj za jídlem

australská vlajka.png

Pivečko v Brazílii
12. 12. 2020

Pivečko v Brazílii

Ivan Zábojník založil v Brazílii novou značku piva Pivečko.

V knize Cestuj za jídlem se objeví i článek o česko-brazilském pivu Pivečko.

recept na Feijoada de frutos do mar z brazilské favely Chapéu Mangeira
11. 12. 2020

recept na Feijoada de frutos do mar z brazilské favely Chapéu Mangeira

Novinka, v knize cestuj za jídlem se objeví recepty od brazilského kuchaře a majitele restaruace Davida Bispa z favely Chapéu Mangeira

jídlo ve favele_Stránka_1.jpg

V knize Cestuj za jídlem objevíte i recept na brazilské jídlo "Feijoada de frutos do mar" (národní brazilské jídlo připravené z netradičních surovi) z restaurace Bar do David z favely Chapéu Mangeira od kuchaře a majitele Davida Bispo, který s tímto jídlem vyhrál ocenění a získal ocenění Zlatý talíř v národní soutěži Comida di Buteco a s dalšími jídly jako jsou " a "Saudosa Maloca" se umístil na stupních vítězů. David se stal pro mnoho Brazilců vzorem a příkladem toho, že i člověk z favely může dosáhnout úspěchu. Před pár lety založi pobočku restaruace Bar do David přímo na Copacabaně. Obě restaurace jsou dnes navštěvovány turisty i místnímy. I když se Davidovi dostalo slávy a úspěchu, naposledy natočil díl o vaření pro NETFLIX, zůstává velmi skromný, a ochotný si o jídle a svých receptech vždy popovídat. S Davidem jsme se domluvili i na notočení filmu, který bude součástí filmového seriálu Cestuj za jídlem a přinese recepty z celého světa ve filmové podobě. 

 

Japonské Okonomiayki v knize Cestuj za jídlem
7. 12. 2020

Japonské Okonomiayki v knize Cestuj za jídlem

Nemusíte letět do Japonska. Udělejte si své Okonomiyaki dle receptu českého průvodce Jana Drápely.

průvodci_2.jpgOkonomiaki.jpg

Do cestovatelské kuchařky přidáveme recepty dalších českých průvodců, kteří žijí v zahraničí. V knize Cestuj za jídlem tak objevíte recepty průvodců z Japonska, Brazílie, Austrálie a Nového Zélandu. První z českých průvodců žijcích v zahraničí je výborný průvodce v Japonsku Ján Drápela. Honza má rád Japonskou kuchyně a velmi hezky a se znalostmi o ní povídá. Klienty pak provází nejen po památkách a přírodě, ale také po japonské kuchyni. Jedno takové zastavení bývá v jedná z restaurací, kde si můžete udělat Okonomiyaki. Tento víkend si Honzík udělal Okonomiyaki společně se svou manželkou a dcerou doma v Japonsku na ostrově Okinawa. Kromě receptu nám zaslal i fotografie. Recept na Okonomiyki průvodce Jana Drápely najdete v cestovatelské kuchařce Cestuj za Jídlem.

Příští novinka., 8. prosince: Video, jak se míchá caipirinha (přímo z brazilské restaurace)

Vybráno104 920 Kč(105 %)

105 %
100 000 Kčpožadováno
73startérů
Podpořit projekt

zakladatel projektuDušan Porada

Odměny

200 Kčzaslání pohlednice ze světa

Zaslání pohlednice na vámi určenou adresu s vaším textem a mým podpisem. Vyberte si jednu ze světových Destinací: Velikonoční ostrov, Kostarika, Mexiko, Japonsko, Kamčatka, Galapágy, nebo Kambodža Pohlednice vám zašlu, podle toho jak se nám jednotlivé destinace ve svět otevřou, a hned jak se do nich dostanu.

Očekávané doručení odměny: prosinec 2021

Počet odměn není omezen

Odměna nedostupná

650 Kčkniha Cestuj za jídlem , osobní vyzvednutí

Cestovatelská kuchařka, Cestuj za jídlem, spojení dvou vášní, cestování a chuti k jídlu, velký formát na šírku, 210 x 297 mm, pevná vazba, velké fotografie, více jak 100 receptů z 30 zemí světa a zajímavých míst, osobní vyzvednutí, kavárna Just Cake, Dr. Engela 4, Karlovy Vary. Libovolné věnování s podpisem, napište prosím do zpravy v emailu.

Očekávané doručení odměny: leden 2020

Počet odměn není omezen

Odměna nedostupná

800 Kčkniha Cestuj za jídlem , doručení na adresu

Cestovatelská kuchařka, Cestuj za jídlem, spojení dvou vášní, cestování a chuti k jídlu, velký formát na šírku, 210 x 297 mm, pevná vazba, velké fotografie, více jak 100 receptů z 30 zemí světa a zajímavých míst, doručení českou poštou, nezapomeňte uvést správnou adresu. Libovolné věnování s podpisem, napište prosím do zpravy v emailu.

Počet odměn není omezen

Odměna nedostupná

850 Kčkniha Cestuj za jídlem + brazilská káva Orfeu

Cestovatelská kuchařka Cestuj za jídlem + brazilská zrnková káva Orfeu Classico, osobní vyzvednutí, kavárna Just Cake, Dr. Engela 4, Karlovy Vary. Libovolné věnování s podpisem, napište prosím do zpravy v emailu.

Očekávané doručení odměny: leden 2020

Počet dostupných odměn: 20/21

Odměna nedostupná

1 000 Kčkniha + brazilská káva Orfeu doručení č. poštou

Cestovatelská kuchařka Cestuj za jídlem + prémiová brazilská zrnková káva Orfeu Classico, doručení českou.

Očekávané doručení odměny: leden 2021

Počet dostupných odměn: 6/10

Odměna nedostupná

1 050 Kčkniha Cestuj za jídlem + cachaç a Magnifica

kniha Cestuj za jídlem + brazilská cachaça Magnifica tradicional, 700 ml (brazilský třtinový rum). Namíchejte si doma tradiční brazilský koktejl caipirinha, osobní vyzvednutí, kavárna Just Cake, Dr. Engela 4, Karlovy Vary. Libovolné věnování s podpisem, napište prosím do zpravy v emailu.

Očekávané doručení odměny: leden 2020

Počet dostupných odměn: 12/20

Odměna nedostupná

1 200 Kčkniha + cachaca Magnifica doručuní č. poštou

kniha Cestuj za jídlem + brazilská cachaça Magnifica tradicional, 700 ml (brazilský třtinový rum). Namíchejte si doma tradiční brazilský koktejl caipirinha, doručení českou poštou.

Počet dostupných odměn: 5/10

Odměna nedostupná

1 500 Kčkniha Cestuj za jídlem + funkční triko komfort

kniha Cestuj za jídlem + funkční triko komfort plus "Cestujeme za opravdovými zážitky". Velikost trika XS, S, M, L, XL, XXL, barva černá nebo růžová, doručení českou poštou, nezapomeňte uvést správnou adresu. Libovolné věnování s podpisem, napište prosím do zprávy v e-mailu.

Očekávané doručení odměny: leden 2020

Počet odměn není omezen

Odměna nedostupná

2 000 Kčkurz vaření s autorem - brazilská Moqueca Baiana

2 hod. vaření s autorem knihy Dušanem Poradou a špičkovým kuchařem Pavlem Svobodou v Botanické zahradě Bečov, brazilké jídlo Moqueca Baiana + míchaní koktejlu caipirinha. Akce se uskuteční v sobotu 5. června v rámci cestovatelského setkání CK TAM TAM (čas vaření bude upřesněn)

Očekávané doručení odměny: červen 2020

Počet dostupných odměn: 38/40

Odměna nedostupná

2 000 Kčkurz vaření s autorem - tahitské poisson cru

2 hod. vaření s autorem knihy Dušanem Poradou a špičkovým kuchařem Pavlem Svobodou ve sklípku U Dufků ve Svatobořicích - Mistříně u Kyjova. Připravovat se bude tahitský pokrm poisson cru s kokosem a degustovat 12 vzorků vína. Akce se uskuteční v sobotu 11. září v rámci cestovatelského setkání CK TAM TAM (čas vaření bude upřesněn)

Očekávané doručení odměny: září 2020

Počet dostupných odměn: 38/40

Odměna nedostupná

9 990 Kč7 denní pobyt v hotelu Fradissimo v Brazílii

7 denní pobyt pro 1 osobu v hotelu Fradissimo v Brazílii s kurzem vařením , (3 hod. jízdy z Rio de Janeiro, s polopenzí, pokoj superior balkónem a hamakou, hotelový bazén), 1x kurz vaření brazilského jídla Moqueca Baiana s majitelem hotelu Ivanem Zábojníkem, 7x točené česko-brazilské pivo Pivečko, uvítací drik Caipirinha (letenka ani doprava nejsou součástí odměny,rezervaci hotelu a termín si dohodnete s majitelem hotelu)

Počet odměn není omezen

Odměna nedostupná

20 000 Kčsponzor knihy, reklama A4, zadní část

Sponzor knihy si svou reklamu umístí v zadní části knihy, velikost A4 210 x 297 mm na šířku.

Očekávané doručení odměny: prosinec 2019

Počet dostupných odměn: 5/5

Odměna nedostupná

40 000 Kčsponzor knihy, reklama na triku

Jeden sponzor knihy Cestuj za jídlem si může umístit své reklamní logo na triko "Cestujeme za opravdovými zážitky, v zadní části trika pod krkem, reklama je platná při tisku triček do konce roku, s minimálním tiskem 100 ks.

Očekávané doručení odměny: prosinec 2020

Počet dostupných odměn: 1/1

Odměna nedostupná

69 900 Kčzájezd do Mexika s autorem knihy

Zájezd do Mexika s autorem knihy Dušanem Poradou , termín: 7. 2. - 16. 2. 2021, v rámci zájezdu a programu proběhne navíc příprava pokrmů z čerstvého tuňáka přímo na pláži v Tulumu. Více na stránkách www.cktamtam.cz zahrnuto v ceně zájezdu: letenka Praha – Cancún – Praha (s přestupem), 6 x ubytování ve dvoulůžkovém pokoji - kategorie **** hotel Cancún Plaza na pláži, 2 x ubytování ve dvoulůžkovém bungalovu - kategorie ****, 2 x snídaně, americká) 3 x oběd (katamarán Isla Mujeres, výlet Chichen Itzá, výlet laguna Rosa, přivítací koktejl, veškerá doprava najatými minibusy dle programu, výlet

Očekávané doručení odměny: únor 2021

Počet dostupných odměn: 4/4

Odměna nedostupná

74 900 Kčzájezd do Kostariky s autorem knihy

Zájezd do Kostariky s autorem knihy Dušanem Poradou , termín: 25. 1. - 3. 2. 2021, v rámci zájezdu a programu proběhne navíc příprava pokrmů z čerstvého tuňáka přímo na pláži. Více na stránkách www.cktamtam.cz zahrnuto v ceně zájezdu: letenka Praha – San Jose – Praha (s přestupem), 1 x ubytování ve dvoulůžkovém pokoji - kategorie *****, 3 x ubytování ve dvoulůžkovém pokoji - kategorie ****, 2 x ubytování ve dvoulůžkovém pokoji – kategorie luxusní lodge, 2 x ubytování ve dvoulůžkovém pokoji - kategorie chata (Vistaverde), 8 x snídaně (6x švédský stůl, 2x americká snídaně) 4 x oběd + 4x večeře (

Očekávané doručení odměny: leden 2020

Počet dostupných odměn: 10/10

Odměna nedostupná