Startovač - financování projektů

Roztopme zas krasíkovskou pec - crowfunding kampaň

Roztopme zas krasíkovskou pec

Roztopme opět starodávnou pec na Dvoře Krasíkov, která byla po desetiletí zazděná. A pojďme péct voňavý chléb a sladké koláče.

Ostatní

Chceme ji zase roztopit. Dát jí znovu život. Nahřát tak, aby se v ní chleba upekl dozlatova. Bude to hodně a hodně práce, než škrtneme poprvé sirkou, ale chceme jít do toho. Víme, že se nám to podaří a nebude to zbytečná investice. Chleba je přeci základ!

IMG_4528.jpg

Co je před námi a proč vás k tomu potřebujeme?
Před prvním roztopením pece a pečením chleba nás čeká následující:
- zkušený pecař, odborník na staré pece, pec vyspraví - opraví zdivo pece, znovu ji poctivě vymaže, osadí nové litinové prvky (táhla, klapky, vstupní dvířka…), zprovozní kouřovody,...
- my obnovíme přístup do pece - vybouráme a snížíme stávající podlahu, přepojíme přípojky, které pod podlahou vedou, a vytvoříme prostor pro sázení do pece...
- kominíci vyspraví komín, který vede skrz čtyři patra špejcharu nahoru na střechu (to je již částečně rozpracované z loňského podzimu)
- a pekař, pod jehož vedením u nás budeme péct, nám pomůže nakoupit vše potřebné pro pečení - hnětací díže, nádoby na kvásek, ošatky na kynutí, regály, lopaty, náčiní do pece...

Není to levná záležitost. Zrekonstruovat takovou pec je finančně náročné. Stejně tak nakoupit vybavení potřebné k pečení chleba. A my jsme právě dokončili několik projektů, u kterých jsme se vydali z peněz na několik let dopředu. Jenže jsme z nálezu pece nadšení a rádi bychom ji uvedli do provozu. A proto jsme se poprvé v životě rozhodli jít cestou "crowdfundingu" a zkusit štěstí. Obracíme se tedy na vás s žádostí o podporu a nadějí, že vás náš projekt zaujme a budete se s námi chtít na něm podílet.

Vše bychom rádi stihli ještě letos. Výsledek naší snahy, tedy čerstvě upečený chléb, skvěle zapadne do naší stále se rozrůstající nabídky produktů z našeho dvora. A dokážete si představit tu slast? Voňavý křupavý chléb, k tomu čerstvý sýr a na to pár kapek medu a hrst čerstvých bylinek... A ke kávě pak třeba kousek koláče... mmmmmm!

15350559_10206158127146901_324629489452772375_n.jpg

Jaká je historie Dvora Krasíkov a jak jsme s ním pevně spojeni my?
Dvůr Krasíkov je rozsáhlý zemědělský areál, který býval v historii krásným knížecím poplužním dvorem zahrnujícím pivovar, maštale, kravíny, teletníky, bramborárnu, kovárnu, zahradnictví, stodolu, špejchar a další a další stavby. Bohužel, ani tento krásný statek nevynechala doba komunismu a její "blahodárné" hospodaření, a všechny budovy a vybavení statku byly zdevastovány provozem strojně-traktorové stanice státního statku. Ani následná privatizace po roce 1989 tomuto statku nepřinesla příliš mnoho štěstí.

Od roku 2008 areál spravuje naše rodinná společnost a její příznivci. Všemi možnými silami a dostupnými prostředky se snažíme tento areál zachránit dřív, než jeho devastaci dokončí zub času. Naším snem a snad i reálným cílem je tomuto areálu znovu vrátit život, jeho atmosféru a reprezentativní vzhled. A jak kdysi na začátku řekl náš táta, bývalý lékař: Prostě léčíme vřed na krajině české.

Za dobu našeho působení zde se nám již postupně podařilo vybudovat kompletně nové ustájení pro koně a kozy, areál jsme otevřeli také lidem a nabídli jim služby našeho bistra, kulturně-společenských akcí v naší stodole, krámku Amálčiny mydlárny, sýrárny a penzionu. Jak už jsme ale psali o pár řádků výše, po tomhle maratonu jsme teď momentálně unavení jak fyzicky, tak finančně. Další větší projekty jsme na nějakou dobu odložili. Ale tenhle areál nás prostě nenechá v klidu a tak nám při rekonstrukci dalšího prostoru za mydlárnou odkryl tuhle krásnou pec, protože ví, že my uděláme vše proto, abychom ji opět zprovoznili. Ten Krasíkov zkrátka ví, proč si nás před lety přitáhl.

IMG_3905.jpg

A proč vaše peníze nebudou zbytečnou, tzv. mrtvou investicí?
No, protože to, co děláme, musí mít smysl. A musí to ladit dohromady a fungovat. Nemáme rádi „pseudopráci“. Zejména díky různým dotacím z EU kolem nás existuje už mnoho projektů, do kterých někdo nainvestoval neskutečné množství peněz, ale to hlavní, ten život, jim vdechnout nedokázal. A to vnímáme jako obrovské mrhání prostředky a lidským potenciálem.
My si tohle dovolit nemůžeme. Nemáme zbytečné peníze. Každá koruna, kterou zde do toho dáme, musí časem začít žít svým životem a přinášet užitek. A tak i vám garantujeme, že vaše peníze nezůstanou ležet v „mrtvé investici“, ale budou tvořit hodnotu, užitek. Nemáme ambice zásobovat chlebem širé okolí, na to je ta pec příliš malá. Ale chceme díky ní nabídnout našim zákazníkům poctivý kus chleba nebo voňavý koláč. Také chceme dělat občasné pekařské kurzy pro děti i dospělé a vrátit tak do našich hlav povědomí o tom, jak to všechno vlastně funguje a proč.

16780528_1372505549454720_425879439_n.jpg

Ano, částka, kterou potřebujeme, je vysoká. Ale co když přesto vybereme o něco víc?
Pokud vás oslovíme tolik a natolik, že svými příspěvky překročíte námi potřebnou cílovou částku, použijeme tyto vybrané peníze na náš další „voňavý“ projekt – v příštím roce bychom rádi na jednom z pozemků u areálu založili bylinářskou a květinovou zahradu, u které by byly také včelí úly. Zde by pak mohla být i možnost realizace bylinářských a včelařských kurzů. Zas a znovu – prostě nám to zapadá dohromady a ladí. Chleba, med, bylinky, čerstvý sýr, čerstvá vajíčka od našich slepic, časem i kus masa z naší produkce. K tomu nohy na stole a sluníčko ve tváři. Už se tu vidíte? My vás tu vidíme.
Budeme ale rádi, když vybereme hlavně na tu pec. To ostatní počká.

DSCF3065mini.jpg

A co vám nabízíme za to, když nám přispějete?
Chtěli jsme, aby odměny pro vás měly něco společného právě s pecí a pečením chleba nebo aby alespoň byly z naší další produkce.
Proč jsme do odměn zařadili třeba ten plátěný pytlík na ukládání chleba? To je prosté. Věděli jste, že když poctivý kváskový chléb zabalíte do utěrky nebo plátěného pytlíku, vydrží vám déle, než pokud ho dáte do igelitového sáčku? Na tyto pytlíky si vám dovolíme ručně napsat poděkování.
A nebo byste se rádi osobně zúčastnili přímo pečení v peci, kterou jste pomohli roztopit, a naučili se tak péct chleba a koláče tradičním způsobem? I takovou možnost jsme pro vás nachystali, s noclehem nebo bez něj, volba je na vás.
A pro nejštědřejší donátory jsme mimo jiné připravili místo na pamětní desce, která bude všem na očích hned vedle pece jako připomínka toho, co se nám všem dohromady povedlo.

Fotografie některých z našich odměn
Plátěný pytlík na chleba s poděkováním
20170218_083720.jpg

Sýry z naší sýrárnyDSC_0016mini.jpg

Levandulové sušenky naší výroby
sušenky.jpg

Zelňáky naší výroby
zelňáky.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Sirupy naší výroby

Naše mýdla a sirupy, konkrétně zázvorový

nikon 110.jpg

Zázvorový sirup 250ml.jpg

 

Co si o tomto projektu myslíte?