Startovač - financování projektů

Rozšíření vegetariánské restaurace VEGE79 - crowfunding kampaň

Rozšíření vegetariánské restaurace VEGE79

VEGE79 je vegetariánská a veganská restaurace ve Zlíně, kterou bychom rády rozšířily, zahájily tak i večerní provoz a pomohly městu Zlín znovu ožít!

Ostatní

Líbí? Dejte to vědět ostatním.

Restaurace VEGE79 a naše filozofie

IMG_6150.jpg

Restaurace VEGE79 je oficiálně v provozu od 11.11.2015, kdy jsme po dlouhých bojích s úřady konečně otevřely. Naše vize byla jasná. Vytvořit místo, kde se zákazníci kvalitně nají, a to bez jakýchkoliv předsudků. Mnoho lidí má zkreslenou představu o pojmu vegetariánství a veganství. Chtěly jsme přiblížit veřejnosti, že i jednoduchá zeleninová jídla, mohou být chutná a zasytí. Dělá nám radost, když se k nám zákazníci s úsměvem vracejí, a na nikom nepoznáte zda je vegetarián, vegan či masožravec. Chceme, aby se u nás každý cítil dobře, a našel si to, co mu vyhovuje a hlavně chutná.

Jídlo musí chutnat, být vyvážené v poměrech sacharidů, tuků a na bílkoviny také nezapomínáme. Po 3 měsíčním provozu můžeme s klidem říci (a jsme za to rády!), že naše menu vždy zaujme nejednoho strávníka a v poslední době se stává, že máme totálně vyjezeno! Když totiž vytváříme polední nabídku, snažíme se, aby jídlo bylo pestré a nebojíme se přijít s něčím novým. Dáváme přednost receptům, které jsou jak pro vegany tak i bezlepkáře, protože se snažíme vyhovět širší skupině lidí. Nechceme nikoho škatulkovat ani se obhajovat tím, že.."pro Vás bohužel jídlo nemáme." Tak jako se mění moderní technologie a výrobní postupy, i gastronomie zažívá obrovský boom. Rady našich babiček nejsou vůbec špatné, jen se je snažíme přizpůsobit modernějšímu stravování. A ačkoliv vaření milujeme, nechceme v kuchyni trávit několik hodin vyvařováním, ceděním, zahušťováním, kvedláním, kynutím. Jídlo by mělo zasytit, ale i dodat energii. A o to se také snažíme, protože nechceme naše zákazníky uspat v kanceláři nebo někde za volantem. 

Vaříme jednoduchá lehká jídla bez lepku, bez vajec, bez mléka, která ve výsledku už ochutnalo přes 3 000 lidí! Děkujeme!

A jaké jsou nejoblíbenější recepty? 

Velké oblibě se těší tradiční česká kuchyně v moderním pojetí a odhlečené verzi. Oblíbené jsou např. polentové knedlíky, které jsou velmi jednoduché na přípravu a především bezlepkové! A co podáváme k takovým knedlíkům? Mezi nejoblíbenější polední menu patří např. Hlívový guláš a již zmíněný polentový knedlík, Pečené zeleninové karbanátky s bramborovou kaší, Krémové rizoto se žampiony a rostlinnou smetanou, Křupavý květák v kukuřičné strouhance, Rýžové závitky se zeleninou, Špenátové lasagne, nebo exotická Kari omáčka s grilovaným ananasem a jasmínovou rýží! Davové šílenství potom vyvolává třeba Domácí seitan na zeleném pepři a americké brambory!

12651106_208106152877361_2756461036246079586_n.jpg

* ukázka poledního menu - Petrželové karbanátky (bez vajec, bez lepku) a dušená rýže

A jaká je naše stálá nabídka?

Pokud si nevyberete z našeho poledního menu, vždy máme něco dalšího k zakousnutí. Ve stálé nabídce najdete např. Zapečené tortily plněné fazolovou směsí, grilovanou zeleninou nebo špenátem. Specialitou šéfkuchařky je pak VEGAN BURGER s rajčatovou omáčkou a hořčičným dresingem. A pokud máte chuť na něco lehčího, doporučíme Vám salát např. s balkánským sýrem a granátovým jablkem. V restauraci připravujeme také čerstvé pomazánky bez chemických přísad a dochucovadel nebo svačinky s sebou.

IMG_4171 copy.jpg

* Špenátová tortila se sýrem nebo tofu, zeleninou a bylinkovým dresingem

IMG_6290 kopie (1).jpg

* VEGAN BURGER se zeleninovým karbanátkem, který je bez vajec a bez lepku 

Ke každému jídlu podáváme vodu ve džbánku zdarma! Myslíme si, že toto by nemělo chybět v žádné restauraci v ČR. 

Co když mám chuť na sladké?

Ani v tomto případě se u nás nemusíte omezovat. Denně pečeme čerstvé zákusky a to především veganské. Snažíme se vytvářet odlehčené dezerty a hlavně bez bílého cukru. Používáme přírodní sladidla a cukr třtinový. Podařilo se nám také vymyslet řadu receptů, které jsou veganské a zároveň bezlepkové. Těsto je přitom nadychané, vláčné a Vaši přátelé nepoznají rozdíl. V současné době probíhají také kurzy vaření a pečení, jelikož se o naše poznatky rády s někým podělíme. Ve vitrínce pak také najdete sladké poháry, které si můžete odnést s sebou! 

IMG_4192 copy.jpg

* ukázka dezertu - Kokosový nepečený dortík s mangovou vrstvou a bezlepkovými piškoty

Budoucí projekt a rozšíření VEGE79 na restauraci s večerním provozem

Když už konečně znáte základní filozofii naší restaurace, pojďme se společně podívat o jaký projekt nám jde. Naše restaurace má pouhých 56m2 a díky rostoucímu zájmu, bychom rády prostor rozšířily. Díky zvětšení kapacity restaurace budeme moci připravovat větší počet jídel a také zahájit rozvoz poledního menu. Ovšem další část restaurace chceme přebudovat na klubový retro bar spolu s klavírem a místem pro živou hudbu. Restaurace by měla mít cca 60 míst, kde přes den strávíte čas v příjemném otevřeném prostředí a večer se přijdete pobavit s přáteli. Jelikož je naše restaurace laděná do retro stylu spolu s továrenskými a Baťovými prvky, rozhodly jsme se nadále držet tohoto konceptu. Díky černé a bílé, která skvěle ladí s naším logem, bude mít prostor šmrnc, ale zároveň zůstane elegantní. Na stěnách budou viset černobílé fotografie Zlínských umělců a díky prosklenému interiéru bude večerní posezení opravdu stát za to. Rády bychom pořádaly pravidelné akce, nejen pro studenty ale i širokou veřejnost a rozšířily i sortiment. Těšit se tak můžete na vybraná vína, lehké drinky a chuťovky, které večer zaženou hlad a zpříjemní atmosféru. 

Chceme vytvořit místo, kde se každý bude cítit příjemně a zároveň ochutná něco, co ještě nikdy předtím nevyzkoušel (např. Pečené bramboráčky bez vajec a bez lepku). 

restaurace2_C3.jpg

restaurace2_A1.jpg

restaurace2_B2.jpg

Jednotlivé kroky k realizaci projetku:

1. zajištění cílové částky díky projetku na Startovači

2. rozšíření kuchyně dle norem (nové pracovní plochy, konvektomat, police, úložné prostory, cukrářská část, odvětrávání, vybavení)

3. probourání restaurace do druhé části

4. realizace prostoru večerní části restaurace (podlaha, výmalba, nábytek, osvětlení, designové prvky)

5. schválení úřadů a zaplacení razítek, bez kterých restauraci nelze otevřít 

 

Díky tomuto projektu si konečně plníme svůj sen a jsme opravdu rády, že i Vy jste jeho součástí. Ať už se rozhodnete nás podpořit či ne, děkujeme za Váš čas, že jste si o nás něco více přečetli a budeme rády, když nás osobně navštívíte v restauraci. 

Nechť i Vaše sny a cíle se plní a přejeme Vám jen to nejlepší. 

Majitelky a nadšené kuchařinky VEGE79 Míša a Mili

 

Co si o tomto projektu myslíte?