Π Day / Den čísla π - 14. března
11. 3. 2019

Π Day / Den čísla π - 14. března

Ve čtvrtek od 18:00 do 22:00 hodin máme na plánu malé setkání v pražské pivnici Dno pytle u příležitosti oslavy Dne čísla π.

Odkaz na událost na facebooku

Dno pytle

Kdokoli chce přispět vlastním pájem, bude srdečně vítán!

Nejmatematičtější svátek v roce se slaví pečením pájů (Π - stejná výslovnost), soutěží (hlasováním) o nejlepší páj, povídáním o iracionálních číslech, matematických paradoxech a připonemutím narozenin Alberta Einsteina.

Objev iracionálních čísel změnil starověký pohled na svět podobně, jako teorie relativity měnila náš pohled na vesmír.

Haπ Day!

A pro inspisraci přidáváme recept:

Koláč na Den čísla π

Americké koláče neboli pie (čti páje) se dělají na den čísla π v mnoha variantách a s mnoha různými
náplněmi. Nejklasičtější je ale višňový pie, který se však musí dělat z konzervovaného ovoce, protože v
tuto dobu čerstvé višně nejsou.

Těsto

200 g hladké mouky
100 g másla
1 lžíce moučkového cukru (u slaných náplní lze vynechat)
1 žloutek (lze nahradit dvěma lžícemi studené vody)
2 – 3 lžíce ledové vody
špetka soli
1. Prosijte mouku a cukr do mísy, přidejte sůl a vychlazené máslo.
2. V kuchyňském robotu zpracovávejte ingredience krátkými pulzy, dokud se máslo s moukou nespojí do konzistence jemné drobenky. Těsto můžete zpracovat i rukama, pracujte ale rychle, aby se máslo příliš nezahřálo.
3. Smíchejte žloutek se dvěma lžícemi ledové vody, přidejte do těsta a v robotu nebo vidličkou a rukama
zpracujte do pevného těsta. Je-li směs příliš suchá, přidejte trochu vody (jen tolik, kolik je nezbytně
potřeba).
4. Z těsta vytvořte kouli, zploštěte ji, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu.
5. Z těsta vyválejte 6 – 7 mm silnou placku a přesuňte do nádoby na pečení.
6. Těsto ořízněte kolem okraje, nechte jej však maličko přesahovat – některá těsta se během pečení trochu smrští (zejména, pokud je v nich příliš mnoho vody). Okraje můžete i ozdobit prsty vytvořenými záhyby, rýhami vytvořenými vidličkou, případně copánkem z odřezaných částí. Dno každopádně několikrát propíchněte vidličkou, aby se v něm netvořily bubliny. Připravené těsto ve formě odložte do lednice, dokud nebudete mít připravenou náplň.

Budete na ni potřebovat:

150 g višňového džemu
120 g pískového cukru
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce bourbonu nebo whiskey, případně vody
1,5 kg odpeckovaných konzervovaných višní špetku strouhané citronové kůry


Cukr a džem smíchejte a dejte je do hlubší pánvičky prohřát, až se začnou pomalu vařit. Mezitím si v
troše bourbonu rozmíchejte škrob. Stáhněte plamen a vmíchejte škrob s burbonem do směsi.
Pomalu míchejte v teple až do zhoustnutí. Přidejte višně a nechte vychladnout.
Potom vyndejte těsto z ledničky, rozdělte na dvě poloviny a rozválejte na disky o průměru asi 25 cm.
Kousek těsta si nechejte stranou na zdobení.
Vymažte formu máslem a vyložte ji polovinou těsta.
Naplňte náplní a zdvižený okraj těsta pomažte žloutkem.
Uzavřete druhou polovinou těsta a od vrchu prořízněte otvory pro unikání páry formičkou s číslem π
(případně i čísla 3,1415926535... ) a udělejte si z odloženého kousku těsta zdobení, které také přilepíte žloutkem na koláč.
Celý pie potřete žloutkem, případně ještě zlehka posypte cukrem.
Pie se peče 20 minut na 200 °C a dopéká asi 30 minut na 180 °C.
Po upečení by měl ještě asi hodinu odpočívat.
Tento koláč existuje také v „mřížkové podobě“, a to hned v několika variantách s prořezávanou nebo
překládanou mřížkou. I tyto varianty jsou na Den čísla π možné.