maxresdefault.jpg

Will Hall - Diagnózy 'F' a cesty k zotavení Ostatní

Hledáme podporu pro brněnské vystoupení terapeuta Willa Halla, který se sám dokázal dostat z bludného kruhu psychóz.

Willův příbeh (4. část)
10/5/2015

Willův příbeh (4. část)

Máme pro vás čtvrtou a předposlední část příbehu Willova zotavení.

Mít kolem sebe další lidi, kteří věří v mé zotavení, mi pomohlo ze všeho nejvíc.

ocohen.jpg

Trvalo deset let, než jsem mohl začít s pátráním a aktivismem na poli duševního zdraví, aniž by mne přemáhal strach a traumatizující vzpomínky. Ještě dnes mne někdy vyvádí z rovnováhy četba knih o systému péče o duševní zdraví. Po přestěhování do Northamptonu jsem měl to štěstí, že jsem natrefil na Oryxe Cohena, survivora(1) psychiatrického zneužívání s diagnózou bipolární porucha. V místě neexistovala žádná skupina vedená lidmi a pro lidi s nálepkou těžké duševní poruchy. O všechno se tu staral systém péče o duševní zdraví. Nikdo v něm nemluvil o psychiatrickém zneužívání, jako by něco takového ani neexistovalo. A tak jsme spolu založili Středisko svobody (the Freedom Center).

 

Dnes v něm máme jednou týdně kurz jógy zdarma, jednou týdně podpůrnou skupinu, literární dílnu, rozhlasový pořad, akupunkturu, zastupujeme psychiatricky zneužívané klienty a pořádáme další pravidelné akce, jak lze zjistit na našich webovkách www.freedom-center.org. Na stránkách nazvaných Speak Out (Výpovědi) najdete příběhy uživatelů psychiatrické péče, včetně těch, kteří se zotavují bez medikamentů.

Zjistili jsme, že systém právní ochrany, ochránci lidských práv a systém vyřizování stížností fungují možná lépe než před dvaceti lety, ale stále ještě nedokáží zaručit pacientům základní lidská práva. Seznámili jsme se s otřesnými případy, kdy zdravotnický personál podcenil vedlejší účinky farmak, takže klienti skončili v komatu či s tardivní dyskinézí(2) a poškozeným mozkem a jejich stížnosti nikam nevedly.

Děláme tedy, co se dá. Pomáháme lidem vzepřít se nucené medikaci, vyhnout se hospitalizaci, dostat se k telefonním aparátům, informujeme je o vedlejších účincích léků, které jim jejich lékaři zatajili, pomáháme zajistit např. zubařskou péči i lidem na uzavřených odděleních, vystupujeme proti nadužívání psychiatrických léků, spojujeme zájemce o levnější alternativní péči a nepolevujeme ve svém úsilí pomáhat psychiatrickým pacientům a zastat se jich tam, kde je třeba. To vše děláme dobrovolně a s omezeným rozpočtem. Spolupracujeme se zdravotnickým personálem a profesionály. Jsme rádi, když se k nám přidají jako naši spojenci a přívrženci, protože máme za to, že dělají svoji práci proto, aby lidem pomáhali, a často jsou sami omezováni právě těmi institucemi, které by chtěli změnit.

Činnost Střediska svobody je kontroverzní a lidé nás někdy považují za pouhé odpůrce psychiatrických léků. My ale usilujeme o právo na informované rozhodnutí. Neříkáme lidem, co mají dělat, ani aby přestali užívat léky. Mnoho našich členů psychiatrické léky užívá. Pomáháme jim zjistit, co jim nejlépe vyhovuje, protože jenom vy sami můžete rozhodovat o tom, co vám skutečně pomáhá. Podporujeme lidi při postupném a opatrném vysazováním, ale jen tehdy, když si to sami přejí. A chceme přesné a nezkreslené informace o psychiatrických lécích, které umožní lidem v pravdě informovanou volbu. Pravdivé informace o lécích a duševních poruchách náš sytém zatím pacientům nenabízí, stejně jako jim nepomáhá léky vysadit, když si to sami přejí. Abychom vyhověli požadavku na lepší informovanost o účincích léků, vydali jsme svého vlastního Průvodce bezpečnějším vysazováním psychiatrických léků, který je dostupný na našem webu a přeložený již do několika dalších jazyků (pozn.: včetně českého). Průvodce je tu proto, aby se lidé mohli sami rozhodovat, a vyvažuje možné klady a zápory psychiatrických léků přístupem omezování (harm reduction) rizik, spojených s jejich užíváním i vysazováním tak, aby uspokojil pokud možno každého uživatele.

 

(1) survivor – přeživší, osobně upřednostňuji anglický výraz, už kvůli dvěma výrazně drnčivým a energetizujícím hláskám r. „Přeživší“ zní mi poněkud schlíple. :-)

(2) viz http://www.wikiskripta.eu/index.php/Pol%C3%A9kov%C3%A9_dyskineze/PGS/diagnostika

 

 (z anglického originálu http://bit.ly/1NUOMUJ přeložil Jiří Bryan)

ReachedCZK 17,400(174%)

174%
CZK 10,000requested
53contributors
Contribute

project authorJozef Krchňavý

Rewards

CZK 50Půjdu za kmotru, za kmotra

Nabízíme možnost osobní účasti při rychlokřtu Willova Průvodce bezpečnějším vysazováním. Váš Průvodce projde obřadem křtu tak rychle, že si možná ani nevšimnete. Nemáte-li již svůj vlastní výtisk, nafasujete erární, který si po křtu již ponecháte. Volba křestního jména je na Vás... (tato odměna NEzahrnuje rezervaci místa)

Number of available rewards: 10/10

Reward unavailable

CZK 100Videozáznam z Brna

Chcete nás podpořit, ale nemůžete se účastnit symposia v Brně a nechcete o něj přijít? Za tento příspěvek dostanete videozáznam na DVD.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 150Vstupenka Brno

Děkujeme za Vaši podporu a za odměnu Vám k tomu rezervujeme místo pro brněnskou část návštěvy.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 200Vstupenka Brno + videozáznam z Brna

Tato odměna v sebe kombinuje vstupenku do Brna s videozáznamem pro připomínku této jedinečné události.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 250Brožurka "Průvodce" s autogramem (včetně vstupu)

Za dvěstěpadesát získáte vstupenku pro brněnskou část a k tomu si odnesete dárek ve formě brožurky "Průvodce bezpečnějším vysazováním psychiatrických léků" s autorským věnováním. K tomuto dárku volitelně dodáme videozáznam e-mailem.

Number of available rewards: 8/15

Reward unavailable

CZK 250Příručka duševního zdraví - MUDr. Ladislav Polách

Zajímáte se o duševní zdraví? Rádi byste si udělali jasno v základních pojmech, které používá váš lékař nebo váš příbuzný? Chtěli byste pomoci, ale nevíte jak? Pak jste na správné adrese. Knihu s věnováním Vám může předat sám autor přímo na akci v Music Labu. (více o knize hledejte v popisu projektu úplně dole) Dárek zahrnuje vstupenku pro Brno.

Number of available rewards: 10/10

Reward unavailable

CZK 300Ještě nevydaná kniha Willa - Outside Mental Health

Will Hall přislíbil jako dáreček jeho ještě nevydanou knihu Outside Mental Health: Voices And Visions of Madness. Kniha Vám bude doručena hned jak bude vydána. Samozřejmě k tomuto dárku patří taky vstupenka pro Brno.

Number of available rewards: 0/3

Reward unavailable

CZK 400Skype konzultace s MUDr. Ladislavem Poláchem

Dr. Polách pracoval jak v Psychiatrické nemocnici Brno-Černovice, tak na Psychiatrické klinice Brno. Nyní působí v soukromé psychiatrické ambulanci. Konzultovat s ním můžete zejména použití léků u různých duševních poruch včetně psychóz.

Number of available rewards: 4/5

Reward unavailable

CZK 450Osobní konzultace s Mgr. Jiřím Šupou, Ph. D.

V sdružení Práh už nějakou dobu podporují lidi, kterým byla diagnostikovaná psychóza. Jiří Šupa spolu s dalšími kolegy pomáhají trpícím na cestě k zotavení. Jako dárek za tak vysoký příspěvek dostanete poukaz na jednu konzultační hodinu v rámci osobního rozvoje právě s psychologem Jiřím Šupou. Vstupenka pro Brno je součástí dárku.

Number of available rewards: 3/3

Reward unavailable

CZK 450Osobní konzultace s Pavlem Nepustilem, Ph. D.

Pavel Nepustil spolu s organizací Narativ se snaží přinést dialogické přístupy v terapii k nám. Například Otevřený dialog, o kterém bude Will také mluvit je příkladem takové již fungující praxe ve Finsku. V této odměně je zahrnut poukaz na osobní terapeutický nebo supervizní setkání na 60 minut s psychologem Pavlem Nepustilem. Možnost uplatnění je až od roku 2016. Součástí je taky vstupenka pro Brno.

Number of available rewards: 5/5

Reward unavailable

CZK 500Další várka knih od Willa - Outside Mental Health

Dalších deset kusů ještě nevydané knihy Outside Mental Health: Voices And Visions of Madness. Kniha Vám bude doručena hned jak bude vydána.

Number of available rewards: 7/10

Reward unavailable

CZK 600Soukromá konzultace s Willem po skype

Zde získáte dvouhodinovou poradensko-koučovací konzultaci s Willem Hallem po Skype. Vstupenka pro Brno je součástí tohoto dárku.

Number of available rewards: 0/2

Reward unavailable

CZK 1,000Štědrý sponzor

Velice děkujeme za Váš štědrý dar. Díky němu se můžete zviditelnit v tomto projektu, který je dalším krokem v medializaci a otevřené nabídce pomoci lidem, co prošli nebo prochází psychiatrickou léčbou.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 3,000Hlavní sponzor pátečního programu

Pokud přispějete částkou tři tisíce, stanete se hlavním sponzorem pátečního programu v Brně. Budete uvedeni jako hlavní sponzor, přímo na akci. Pokud byste chtěli využit příležitosti, je možné umístnit Vaše propagační materiály.

Number of available rewards: 1/1

Reward unavailable