landingpage.jpg

Škola ZaHRAda Ostatní

1. svobodná komunitní škola v Tišnově se otevírá už v září! Vytváříme prostor ke společnému růstu. Čím bude naplněn?

8/10/2015

SLAVÍME POLOČAS

Dámy a pánové, všem Vám děkujeme za mimořádnou přízeň. I nadále moc prosíme o pomoc cestou dalšího šíření informací o této kampani. Máme tu pro Vás druhou novinku. Obsahuje: - Vyjmenované perníčky - jsme v polovině přiděleného času a máme víc než 60%! Slavíme to přidáním mimořádné sladké odměny s didaktickým přesahem. - Něco o té hygieně - máme za sebou též první kolo úklidu a malování, které vyvrcholilo návštěvou paní H. - Pozvánka na tábor – v příštích dnech Vás budeme zdravit z trávy na tábořišti u Řikonína.

Vyjmenované perníčky aneb pravopis všemi smysly

…až se zakousnete do Bytu, už nikdy nezaváháte, s jakým „y“ ho psát. Nemluvě o Pylu a Vyžleti.  Jak bude pojat Obyčej, Povyk a Plyš? Nechte se překvapit. Kompletní kolekce zahrnuje veškerá substantiva mezi vyjmenovanými slovy, tedy 41 kusů. Tyto lahodné perníčky jsou tvrdé jako pravopis sám. Jsou tak tvrdé, že změknou nejdřív na Vánoce. Skvělý dárek k Mikulášovi.

pernicky.jpg

Něco o té Hygieně

Minulý týden se ve škole mohutně malovalo, umývalo, vytíralo, kupovaly se všelijaké serepetičky na sociálky, jako papírové ručníky, čepovací mýdlenky, na dívčích záchodech musí být dle vyhlášky nášlapný koš apod.  (Věřili byste, že v celém Tišnově se dá koupit jenom 6 záchodových štětek najednou? A my máme 7 záchodů. Takže jsme vykoupili veškeré zásoby a omlouváme se těm, na něž se v následujících dnech štětky nedostaly.)

Umyli jsme lavice, lustry, podlahu a nakonec i okna. Když jsem se zmínila doma, muže málem trefil šlak, protože mě ještě nikdy mýt okna neviděl. Tak my nezbylo, než slíbit, že i v našem domě na to po třech letech obývání někdy dojde. Až bude míň práce se školou…

Nábytek se nosil tam, a zase zpátky, některé kusy našly úplně jiný smysl – to, co bývalo ve botníkem, otočilo se o 90 stupňů a bude od teď sloužit jako knihovna (čili slušný karierní postup).

Zabydlování.jpg

Do všech prací se zapojili všechny ročníky, jak patrno z fotografií. Všechno se neslo v atmosféře posvátné bázně – přijde přece ta Hygiena, už v pátek. Je to trochu jako před maturitou. Člověku je jasné, že to není úplně perfektní, ale doufá, že se ho na to nezeptají, že naopak vynikne to, co náhodou perfektní je, např. máme úklidovou místnost s výlevkou. Člověk se trochu stydí a vyčítá si snahu se zalíbit, přistihla jsem se, že hledám v šatníku bílé tričko, aby to dělalo dojem, že jsme čistotní.

Pátek brzo ráno – peču bábovku, nabíjím foťák, abychom mohli udělat pořádnou fotoreportáž a najednou hrk – nemáme nášlapný koš! Všechno se dá řešit, beru jeden podnájemníkům z koupelny s omluvou a slibem, že ho vrátím. Ale jak ho dopravím do Tišnova, do kočárku se fakt nevejde…? Muž se balí na montáž, přidávám koš na vozík s prosbou, ať mi ho někde před školou schová. Ještě kafíčko, cukříček, dětičky, o pár hodin později vystupujeme v Tišnově z autobusu a jdeme hledat koš.

hygiena.jpg

Ve škole s Milanem čekáme na paní Hygienu a probíráme možné zádrhele. Vyhláškou jsme se prokousali, snad by neměl být žádný větší problém. Foťák v pohotovosti, nášlapný koš na svém místě, bábovka pocukrovaná, odháním děti a vysvětluju, že jí rozkrájíme, až přijde „ta paní“. Paní přijíždí a s ní rezolutní stanovisko k fotoreportáži – nelze. Státní orgán ve výkonu funkce se fotografovat nesluší.

Takže jak to dopadlo? Zádrhelů je celá řada:

- tělocvična nemá oddělené sprchy;

- hřiště nesmí být přístupné veřejnosti;

- herna a čítárna, nemůže být v bývalé ředitelně, když je to jednou úředně ředitelna, leda by to stavební úřad překolaudoval jako hernu a čítárnu, ale na čítárnu nám zase nevyjdou ty luxy;

- šatna tady být nemůže, protože by se křížil provoz s gymnáziem ve třetím patře;

- tady by měla být nějaká přepážka, ale otázka, co na to požárníci,…

…ale paní je vstřícná a je znát, že přijela spolupracovat a ne nám to zavřít, jak taky někteří strašili. Mezi námi a kýženým razítkem leží ještě mnoho papírů a vyjednávání s úřady, termín do konce srpna je šibeniční, ale zvládneme to. Při neformálním povídání na závěr se dozvídáme, že tak přísné školní předpisy jako v Česku v zahraničí nikde nejsou a když paní sama chodila do školy, cvičili normálně ve třídě nebo chodili ven.

Milan snaživě nabízí kávu a ještě jednou se ptáme na tu fotku. Nejede vlak. Na pokus o vtip  - Tak můžeme si Vás tam přimalovat? se paní usmívá a loučí. Ještě se uvidíme.

Jdeme tedy udělat tu slavnostní Fotku s Hygienou. Tady je:

strasidlo.jpg

Ředitel ZŠ ZaHRAda, Mgr. Milan Růžička a budoucí žák Honzík Růžička v přátelském objetí s delegací z Krajské hygienické stanice. Děkujeme za návštěvu a těšíme se na další spolupráci!

Pokud postava s otazníkem působí poněkud démonicky, je to naší neumělou kresbou, nikterak neilustruje naše dojmy z návštěvy.  

Na bábovku se mezitím vrhly děti. Kávu pijeme sami a vymýšlíme jak dál.

 Jak dál?

 

Na tábor!

 – od 11. do 15 srpna nás zastihnete na tábořišti v Řikoníně. I zde budeme průběžně on-line napjatě sledovat, jak nám naskakují příspěvky. Kromě toho budeme blbnout v potoce, střílet z luku, pátrat po okolí, vymýšlet provozní řád a tak. Kdo by chtěl přijet na návštěvu, nechť se ohlásí na tel: 736 441 799 – všichni zváni.

Na fotky a jiná mediální svědectví se můžete těšit v příští Novince.

 

ReachedCZK 124,215(155%)

155%
CZK 80,000requested
150contributors
Contribute

project authorHonza Duda

Rewards

CZK 200Vřelé a jmenovité díky na webu.

Je součástí všech dalších odměn, proto zvažte, zda si některou z nich nedopřát.

Expected delivery of the reward: October 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 250VIP vstupenka na slavnostní otevření školy

VIP vstupenka Vám zaručí dobré místo, odkud skvěle uvidíte, a budete mít extra přístup k nabízenému občerstvení a nápojům s brčkem!

Expected delivery of the reward: September 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 300Plakát Na co se těšíš do ZaHRAdy

Tento plakát byl použit u zápisu jako vizuální vyjádření, že život ve škole bude pestrý a nabízené aktivity budou zaměřeny na tělesný, umělecký i intelektový rozvoj. Děti si na něm vybarvovaly, na co se ony sami těší. A je tam jeden chyták.

Expected delivery of the reward: September 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 370Sada ZaHRAdnická

Sada 3 květináčů s logem ZaHRAdy + tajemná směs bioosiva + stylové označovací recy-cedulky. Co se ve kterém semínku ukrývá za nadání? A můžete si HRÁt a zaHRAdničit za oknem. Můžete zkoušet různé kombinace a žasnout.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 390Vyjmenované perníčky aneb pravopis všemi smysly

…až se zakousnete do Bytu, už nikdy nezaváháte, s jakým „y“ ho psát. Nemluvě o Pylu a Vyžleti. Jak bude pojat Obyčej, Povyk a Plyš? Nechte se překvapit. Kompletní kolekce zahrnuje veškerá substantiva mezi vyjmenovanými slovy, tedy 41 kusů. Tyto lahodné perníčky jsou tvrdé, jako pravopis sám. Jsou tak tvrdé, že změknou nejdřív na Vánoce. Skvělý dárek k Mikulášovi.

Expected delivery of the reward: November 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 400Skupinová lekce kotrmelců se židlí

Naučte se kousek, kterým se stanete hvězdou salónů. Do tohoto umění Vás zasvětí sám ředitel, nikoli cirkusu, ale školy, který jím bavil budoucí žáčky už u zápisu.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 450Seřízení "podvozku" Dornovou metodou

Máte jednu nohu kratší? To si pište, že máte! Dornova metoda je jemná manuální terapie, jejíž pomocí jsou klouby a obratle bezpečně a přesně uváděny zpět do svých správných poloh. Tím se dá řešit řada stávajících problémů, bolestí zad počínaje, i předcházet vzniku problémů do budoucna. Opravdu, skoro všichni mají jednu nohu kratší. Podvozek je terminus pro nohy a pánev. Nechte si je srovnat v Tišnově, Praze nebo Ostravě.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 500Lekce tradiční a instinktivní lukostřelby

Něco, co Vás ve škole neučili: Střelba z luku, zvláště instinktivní, není jen o zasahování cíle, jde především o koncentraci, samotný zásah je jen zpětnou vazbou na vnitřní stav - něco jako biofeedback. Vybavení zajištěno. Lekce probíhají v Tišnově, nebo po domluvě i jinde.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 6002 lístky na Čokovoko plus 2 piva zdarma

Exkluzivní možnost navštívit koncert skupiny Čokovoko 28.8.2015 v Tišnově na zahrádce U palce.

Expected delivery of the reward: August 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 700Lekce anglické konverzace

60 minut konverzace se zkušenou lektorkou, na libovolné téma, do 30 km kolem Tišnova.

Expected delivery of the reward: December 2015

Number of available rewards: 13/15

Reward unavailable

CZK 777Lekcia slovenskej konverzácie

Exkluzívna možnost oprášiť svoju slovenčinu, 60 minút konverzácie v piešťanskom dialekte so skúsenou rodenou Slovenkou na ľubovoľnú tému.

Expected delivery of the reward: August 2016

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 1,000Krásné tričko s motivy dětských kreseb

Krásné tričko s motivy dětských kreseb použitých na našem webu. Ve Vámi zvolené barvě, možno volit i z množství a umístění motivů. Trička jsou vyrobena z biobavlny.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 1,555Volný vstup na kulturně vzdělávací akce ZaHRAdy

Volný vstup na všechny kulturně vzdělávací akce ZaHRAdy v příští pětiletce. Budeme pořádat různé akce pro veřejnost - besedy, koncerty, ochotnická divadelní představení, semináře pro rodiče apod. Pro pokrytí nákladů bude nutné vybírat alespoň nějaké vstupné. Vás se to ovšem netýká až do konce roku 2020!

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 2,000Jeden den žákem v ZaHRAdě

Jaké to je být žákem školy, která je malá, přátelská, svobodná? Co tam vlastně budu dělat? Co když se za celý den nic nenaučím? Je možné se nic nenaučit? Přijďte si to vyzkoušet. Možno pro děti i dospělé.

Expected delivery of the reward: June 2016

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 3,000Předplacený měsíc v ZaHRAdě

Pokud v budoucnu zapíšete svoje dítko do ZaHRAdy, máte jeden měsíc docházky zdarma. Věnujte vnoučatům nebo dětem Vašich přátel.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 3,000Jeden den učitelem v ZaHRAdě.

Usnadňovat dětem proces učení, rozvíjet jejich zájmy, dbát o podnětné a bezpečné prostředí? Vymýšlet výlety a náměty projektů? Neznámkovat, nedržet dozor na chodbě?! Přijďte si to vyzkoušet. Možno též pro nepedagogy, podpora zajištěna.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 4,000Jeden den ředitelem plus večeře s ředitelem.

Život v ZaHRAdě si můžete vyzkoušet i z pozice ředitele, je na Vás jak to budete chtít pojmout (být s dětmi, zanořit se do administrativy, pozorovat). O svých zážitcích a postřezích si pak můžete v klidu u večeře popovídat s opravdovým ředitelem Milanem.

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 5,555Doživotní volný vstup na akce ZaHRAdy

Doživotní volný vstup na všechny kulturně vzdělávací akce ZaHRAdy. Budeme pořádat různé akce pro veřejnost - besedy, koncerty, ochotnická divadelní představení, semináře pro rodiče apod. Pro pokrytí nákladů bude nutné vybírat alespoň nějaké vstupné. Vás se to ovšem už vůbec netýká!

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 7,500DÁRKOVÝ BALÍČEK

Tričko + 2 vstupenky na Čokovoko (včetně 2 piv zdarma) + individuální lekce kotrmelců ve slovenštině + volný vstup na všechny kulturně vzdělávací akce ZaHRAdy do konce roku 2020!

Expected delivery of the reward: December 2015

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 10,000Pojmenujeme po Vás školního živočicha

Ve škole budou moci děti chovat zvířata, na kterých se dohodnou a pro které bude možné zajistit opravdu dobré podmínky, připomínající to, co je jim přirozené (opravu to nebude andulka v kleci). A jeden z těchto šťastných živočichů ponese Vaše jméno, příjmení, v případě zájmu též tituly. Budeme Vás informovat, jak se mu daří, o jeho případném potomstvu i věcech posledních.

Expected delivery of the reward: June 2016

Number of available rewards: 5/5

Reward unavailable

CZK 15,000DÁRKOVÝ BALÍČEK Supermegaturbo

Tričko + 2 vstupenky na Čokovoko (včetně 2 piv zdarma) + individuální lekce kotrmelců ve zvoleném jazyce + doživotní volný vstup na všechny kulturně vzdělávací akce ZaHRAdy + po Vás pojmenujeme školního živočicha!!!

Expected delivery of the reward: June 2016

Number of available rewards: 5/5

Reward unavailable