banksy flag russia.jpg

Pomozte nám informovat o ruském odboji! Ostatní

Stránka OSM ∞ STATEČNÝCH mapuje akce, motivace a souvislosti současného ruského protirežimního odboje - v Rusku, na Ukrajině i ve světě.

Nesnesitelné výročí
2/22/2023

Nesnesitelné výročí

Válka Ruska proti Ukrajině trvá ostudný neúnosný rok

RUSKÝ ODBOJ V ROCE VÁLKY

Od počátku invaze vznikaly v Rusku i mimo Rusko iniciativy bojující pokojnými protesty i všemožnými méně pokojnými akcemi proti zločinné válce. Zaměřili jsme se od počátku na ty z nich, o nichž se nikde příliš nepsalo, jednak abychom je zviditelnili a aby jejich hrdinství nezapadlo, pak ale také proto, že Putinova propaganda se jejich existenci snaží popírat, marginalizovat, kriminalizovat - zkrátka jakkoli zabránit tomu, aby tyto iniciativy byly příkladem k následování.

Legie Svoboda Ruska

Od svého vzniku v březnu 2022 ušla obrovský kus cesty. Od jednotky zpochybňované v Rusku i na Západě až k útvaru, který má respekt ukrajinské armády i uznání mezinárodních legií, bojuje proti wagnerovcům pod Bachmutem a v Rusku i po světě má tisíce podporovatelů, píše se o nich v New York Times a Putinův režim je prohlásil za nebezpečné teroristy. Jejich cílem je vítězství Ukrajiny a svobodné Rusko - a své odhodlání dokládají každý den se zbraní v ruce bok po boku s ukrajinskými spolubojovníky.

Podpořit je můžete zakoupením placky s jejich logem (po odečtení nákladů výtěžek dostanou přímo bojovníci Legie): PODPOŘIT

Píšeme o nich tady: ČTĚTE

Antifond
(Protiválečná nemocenská, Feministické protiváleční hnutí, Antijob)

Protiválečná nemocenská je hnutí, které od začátku invaze podporuje ty, kteří sabotují válečnou výrobu odchodem na nemocenskou, zároveň vytrvale informuje o všech aktech odporu, hecuje k dalším a nabízí monitoring veškerého protikremelského dění v Rusku.

Antijob podporuje všechny, kteří se válečnou produkci rozhodli sabotovat stávkou, ničením výrobní techniky nebo prostě svou neúčastí.

Feministické protiválečné hnutí spolupracuje s hnutím Vesna na všemožných protestech po celém Rusku, provozuje interaktivní mapu protestů a pořádá i vlastní akce, před nedávnem se ocitlo na seznamu tzv. zahraničních agentů, ve své činnosti nicméně pokračuje i s rizikem tvrdých trestů.

O projektech sdružených v ANTIFONDu píšeme například tady: ČTĚTE

Podpořit Antifond můžete zakoupením placky (po odečtení nákladů tím podpoříte přímo jejich činnost v Rusku): PODPOŘIT

ZASTAV VAGÓNY (železniční partyzáni)

Hnutí se inspirovalo běloruskými železničními partyzány, sabotuje vojenské dodávky putující Ruskem po železnici. Mají na kontě vykolejení mnoha vlaků, stali se dokonce natolik "produktivními", že je do své zprávy zahrnula britská vojenská rozvědka.

Píšeme o nich tady: ČTĚTE

Podpořit povědomí o nich můžete zakoupením placky s jejich logem (z bezpečnostních důvodů nemají účet, na který by se dala poslat finanční podpora, jsou ale vděční za rozšíření informací o své činnosti, o což se permanentně snažíme, včetně obrazové a videodokumentace, máme podíl i na českém wikipedickém odkazu o tomhle hnutí): PODPOŘIT

Političtí vězni

Odbojové iniciativy často upozorňují na to, že lidé na Zápedě sdílí ohromné množství materiálů zobrazujících tvrdé represe vůči protestujícím proti válce, čímž jistě nechtěně nahrávají Putinově propagandě, která potřebuje udržet Rusy v domnění, že odpor v jakékoli podobě nemá šanci a bude tvrdě potlačen.

Snažíme se proto zdůrazňovat hrdinství protestujících a monitorovat úspěšné akce, abychom tenhle narativ nekopírovali. Nicméně hrdinství uvězněných politiků jako je Ilja Jašin, Vladimir Kara-Murza nebo Alexej Gorinov nechceme nechat bez povšimnutí.

Píšeme o nich například tady: ČTĚTE

SJEZD LIDOVÝCH POSLANCŮ RF

Jak zabránit vzniku nové a možná horší imperiální mocnosti a válce gangů po pádu Putinova režimu? O to se pokusil tzv. Sjezd lidových poslanců, který poprvé zasedl v polské Jablonné v listopadu 2022. Druhé zasedání proběhlo 20. - 23. 2. 2023 ve Varšavě.

Sjezdem a jeho výstupy se podrobně zabýváme tady: ČTĚTE

Exil

2. ledna odešel další z osmi statečných z protestu na Rudém náměstí v roce 1968 - Victor Fainberg. Jeho dcera Sarah se s ním rozloučila neuvěřitelně silným dopisem: ČTĚTE

Pomozte nám dál informovat o ruském odboji

Náš projekt funguje jen díky Vaší podpoře. Uděláme všechno pro to, aby současní ruští hrdinové neupadli v zapomnění, ale pokusíme se také udělat všechno pro to, aby jejich hrdinství pokud možno nebylo zbytečné. Děkujeme všem, kdo v tom jakkoli pomáháte!

ReachedCZK 3,100(124%)

11patrons
CZK 2,500Jedeme dál
Jedeme dál

Minimální náklady na zachování statu quo pokryty! Jedeme dál a můžeme se zlepšovat. Děkujeme!

CZK 10,000Redakce
Redakce

Redakce na půl úvazku - pořád investujeme čas a síly navíc, ale můžeme se i trochu rozmáchnout a vymýšlet nové věci... Moc děkujeme!

CZK 20,000To nejdůležitější
To nejdůležitější

Monitoring toho nejdůležitějšího s pokrytými náklady - už včetně osobních a časových investic. Hurá!

CZK 50,000Skutečné zpravodajství
Skutečné zpravodajství

Můžeme se do toho obout, trochu se rozrůst, nabízet spolupráci, přidat podcasty nebo videa - a stále máme pokryté náklady! Děkujeme!

Contribute monthly

project authorOSM ∞ STATEČNÝCH

Rewards

CZK 100Fandím

photo_2023-03-11_17-00-16.jpg

Prostě se Vám líbí, co děláme? Podpořte nás jednorázově libovolnou částkou.

Limited one-time reward

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 150VŠECHNO HNED

první.jpg

Rozhodli jste se přispívat pravidelně - měsíčně - to má pro nás cenu zlata. Zlato nemáme, ale každou novinku dostanete mailem a vybraný placený obsah budete mít automaticky odemčený.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 150Placka OSM ∞ STATEČNÝCH

placka OSM.png

Placka s naším logem, která Vám umožní vysvětlovat, kdo byli a jsou naši stateční... Cena včetně poštovného.

Limited one-time reward

Number of available rewards: 8/10

Reward unavailable

CZK 200Placka projektu ANTIFOND

placka antifond.png

Placka projektu, který sdružuje tři odbojové organizace (více záhy v NOVINKÁCH) - placky mají dva účely - informovat o ruském odboji a podpořit konkrétní hnutí finančně; výtěžek z prodeje po odečtení našich nákladů zašleme přímo ANTIFONDU, vyúčtování najdete na webu. Cena včetně poštovného.

Limited one-time reward

Number of available rewards: 12/15

Reward unavailable

CZK 200Placka LEGIE SVOBODA RUSKA

lídžn.png

Placka ruské jednotky bojující po boku ukrajinské armády - placky mají dva účely - informovat o ruském odboji a podpořit konkrétní iniciativu finančně; výtěžek z prodeje po odečtení našich nákladů zašleme přímo LEGII, vyúčtování najdete na webu. Cena včetně poštovného.

Limited one-time reward

Number of available rewards: 46/50

Reward unavailable

CZK 250Placka ZASTAV VAGÓNY

placka vagóny.png

Koupí této placky podpoříte pravidelný infoservis o činnosti železničních partyzánů v Rusku a zároveň zviditelníte jejich činnost.

Limited one-time reward

Number of available rewards: 28/30

Reward unavailable

CZK 300VŠECHNO HNED +

olinkamisik.jpg

Rozhodli jste se přispívat pravidelně - měsíčně - to má pro nás cenu zlata. Zlato nemáme, ale každou novinku dostanete mailem, placený obsah budete mít automaticky odemčený a když se nám podaří získat zajímavého hosta - třeba pro online setkání - volný vstup budete mít jistý.

The number of rewards is not limited

Reward unavailable

CZK 5005 placek Legie

placka.png

Sada pěti placek se symbolem legie Svoboda Ruska, která bojuje v řadách ukrajinské armády. Výtěžek po odečtení našich nákladů pošleme bojovníkům Legie. (Tenhle proces vždy jednou měsíčně vyúčtujeme a zveřejníme na stránce.) - cena je včetně poštovného -

Limited one-time reward

Number of available rewards: 1/20

Reward unavailable

CZK 1,000ZÁKLADNÍ KAMENY

shutterstock_1932481964 (2).png

Každému, kdo položí základní kámen (a může být i větší, než je psáno, do začátku to moc pomůže), náleží všechny odměny pro pravidelné patrony, navíc každého z nich zveřejníme na stránce i na všech sítích - budou-li chtít.

Limited one-time reward

The number of rewards is not limited

Reward unavailable