Kulturně komunitní prostor KAFARA - crowfunding kampaň

Novinky - Kulturně komunitní prostor KAFARA

Kulturně komunitní centrum sídlící v prostorách staré fary v Brně - Obřanech. Místo spojující kulturu, vzdělávání, vůni kávy a nevšední zážitky.

Umění
Nemá cenu a nemáme ani chuť si stěžovat, doba je, jaká je, a my děláme, co je v našich silách, abychom vše zvládli, a pokud možno nestagnovali a posouvali Kafaru dál. V březnu tomu nebylo jinak. Březen a začátek jara jak má být. Obrázek

Nejen díky vaší finanční pomoci, ale i díky mocné síle swapu se nám podařilo udělat pořádný kus práce na ateliéru, který bude, až to situace umožní, opět sloužit kroužkům pro děti i dospělé. V tuto chvíli je prostor alespoň částečně využíván jako malá sdílená kancelář (skupině spolupracujících freelancerů). A my se těšíme, až budeme moct spustit nový coworkingový projekt, který připravujeme pro unavené rodiče s malými dětmi (s programem, hlídáním atd…). 

Díky tomu, že jsme již od prosince jedním z výdejních míst SCUKU, ještě více si vážíme dobrých sousedských vztahů. Celkově je vidět rostoucí zájem o kvalitní produkty. Vyzkoušeli jsme si chvíli i druhý výdejní den, zůstáváme však zatím jen u pátku, který funguje skvěle. Jsme ale připraveni kdykoliv druhý den znovu spustit, vzroste-li o něj opět zájem. Pokud SCUK snad neznáte a chtěli byste k němu cokoli vysvětlit, obraťte se na nás, rádi vám poradíme. 

Káva z luhačovické pražírny Jizba se u nás zabydlela a nás moc těší, že vám dle ohlasů chutná. Pražič Lukáš Kaňovský si kávy opravdu pečlivě vybírá, a to je nám sympatické. 

Aktuálně pro nás vyladil espresso směs 100% výběrových arabic. Další kávy z této pražírny u nás ochutnáte na batch brew, kde je pravidelně obměňujeme. Rádi vám nově připravíme také filtrovanou kávu pomocí aeropressu, který máme navíc v jarní akci za 65,-.

Mimo to u nás zakoupíte také zrnkovou kávu z brněnské pražírny Farář a holič.

Rovněž kuchyně se nám v březnu skoro nezastavila. Váš zájem o zpříjemnění si víkendů něčím dobrým stále roste. Naše pekařka už Kafaru téměř neopouští. Máme radost, že vám chutná, a už přemýšlíme nad druhou - slanou - vitrínou, abychom rozšířili také nabídku snacků po celý den.

Tento pátek opět spustíme čepované pivo, byť zatím jen do kelímků s sebou. Na čebu bude nový hořký Kanec 11° z pivovaru Břeclav. Pilně taky pracujeme na zbrusu nové letní nabídce. Od domácích limonád, přes ledové kávy, až po parádní míchané drinky.

Protože věříme, že nejen s kávou a cukrem může být každý den příjemnější a že je důležité si život neustále zpříjemňovat, najdete u nás také nová vína z Vinařství Bukovský. Z aktulání nabídky lze poskládat výběr 6 degustačních lahví za zvýhodněnou cenu.

 

A teď k největším chystaným jarním novinkám.

Jak jsem předeslali v předchozím hlášení z Kafary, chystáme několik novinek. Kdo k nám chodí pravidelně, určitě si mohl všimnout, že brána, kterou se najíždělo do farního dvora zmizela, a vznikla nová o kus dál. Tato změna nám pomohla vytvořit menší zahrádku ze zadní strany fary. Zde na vás už za pár dní bude čekat menší posezení a zbrusu nová chladící vitrína na kopečkovou zmrzlinu!

Protože se snažíme, aby vše, co je u nás k dostání, bylo co nejvyšší kvality, nebude tomu ani u zmrzliny jinak. Nově u nás dostanete jedinečnou řemeslnou stoprocentně domácí, poctivou zmrzlinu bez éček, která právem získává spousty ocenění (namátkou třeba: vítěz Gelato Festival Challenge Czech Republic 2019, Nejlepší brněnská zmrzlina roku 2020, 2019 a 2018, Czech Finalist Gelato World Tour 2017.

Trvalo to, ale již brzy u nás bude k dostání báječná zmrzlina z Lipůvky od Tomivo Gelato!

 

Moc se těšíme, že hlavně díky vám (našim zákazníkům a přátelům) můžeme stále vymýšlet a zkoušet nové věci, a věřte, že ještě stále nekončíme:) 

Tak nám začal další rok. Po kratší sváteční pauze pokračujeme ve všech nastavených standardech. Od středy do pátku se to u nás v kuchyni nezastaví, aby bylo na víkendový výdej vše připraveno a napečeno. Nezřídka se vám povede nás přepadnout tak, že musíme dorazit dopékat dobroty jak v sobotu, tak v neděli. A nám dělá velkou radost, že vám chutná. Začátek roku na Kafaře. Obrázek

 

V pátek i nadále funguje vyzvedávací den Scuku. Objednávky na pátek najdete pod tímto odkazem: https://www.scuk.cz/kafara. Nicméně pro velký zájem se snažíme naplnit kapacity pro další den. Tento vznikl z toho, že poptávka často začíná převyšovat naše kapacity a navíc chápeme, že ne každý má v pátek prostor vyzvedávat si nákupy. Přidáváme tedy úterní možnost se scuknout zde: https://www.scuk.cz/scuk-kafara-obrany-utery. Chybí nám již jen pár zájemců do úterní skupiny ke spuštění.

 

Dále provádíme standardní procesy, které už se stávají takovou každoroční klasikou ze startu roku. Odevzdali jsme závěrečné zprávy a vyúčtování, které vyžadují grantová řízení. Pracujeme na celoroční uzávěrce, která je nutná k daňovému přiznání a stále doufáme, a to již od října, že nás podrží stát díky programu Covid Kultura. Snad tedy bude brzy jasno a budeme si moci trochu ulevit od dluhů, které nám minulý rok přinesl.

 

K začátku roku rovněž patří přípravy na jaro. Chystáme pro vás spoustu novinek, které doufáme, že vám udělají radost. Nechceme si je vypálit všechny hned ze startu roku, ale některá vám prozradit asi můžeme… Začali jsme s velkou vervou připravovat druhou zadní zahrádku – tato je vzdálenější od silnice, tudíž bude klidnější a potěší primárně cyklisty, kteří si zde budou moci pohodlně odložit své stroje a vychutnat v si v létě klid a stín při nějaké dobrotě z naší nabídky. Připravujeme tu možnost využití našeho grilu, kdy za menší příspěvek na plyn si na této zahrádce budete moci připravit něco na zub z naší nabídky, nebo z vašeho batůžku. K tomu pivko a bude to krása… Samozřejmě chystáme i další specialitky, ale ty vám prozradíme zase příště.

 

Všichni už nedočkavě vyhlížíme jaro a rozvolnění nařízení. Moc si vážíme vaší podpory, kterou nám vyjadřujete příspěvky na našem Startovači a nákupy v našem okénku. Snažíme se i nadále neklesat na mysli a pevně doufáme, že jaro a léto 2021 si společně užijeme do sytosti.

Prosinec byl jedním z nejslabších měsíců v předchozím roce. Hned po kompletně zavřeném dubnu a březnu jsme v prosinci na pokraji nejvyšších karanténních stupňů rozhodli mít zavřeno mezi svátky a vyzkoušet si odpočinout a načerpat síly na nový rok. Nicméně neznamená to, že bychom zaháleli. To nám není moc podobné. Takže co všechno jsme zvládli v prosinci i přes karanténu? Prosinec na Kafaře? Obrázek

Konec roku za námi.

 

V průběhu prosince jsme byli nuceni začít řešit dlouhotrvající problémy s kávovarem. Kafara trpí na velice střídavý tlak a tvrdou vodu. Jak určitě chápete je tedy náročné udržovat přístroje v dobré kondici. Rozhodli jsme se tedy náš starší kávovar poslat do světa, kde dokáže za příznivých podmínek fungovat bez problému ještě několik let a začít šetřit na nový. Na přechodnou dobu máme zapůjčený kávovar z Jizby Luhačovice (www.jizba.com), za což moc děkujeme.

 

S tím souvisí, i náš nový dodavatel kávy, kterým se stala také Jizba. Náš plán do nového roku je zapracovat hlavně na přípravě kávy a brzy zprovoznit i druhý mlýnek pro kávomily, kde se nám budou kávy střídat.

 

Postupně upravujeme kuchyni abychom mohli zvládnout větší nápory hostů a přitom i pečení v jedné místnosti. Podařilo se nám sehnat menší gastro myčku na opravu, která již touhle dobou má své místo a připravuje se na první spuštění.

 

Stejně tak jsme v prosinci zorganizovali první závozy a výdeje Scuku. Máme radost jaký je o tuto formu nákupu od lokálních farmářů zájem. Prozatím se nám daří naplňovat kapacitu a už už přemýšlíme zda nenajdeme místo na další lednici abychom mohli kapacitu navýšit. Registrovat se můžete zde: www.scuk.cz/kafara.

 

Přejeme všem aby rok 2021 byl příjemnějším a klidnějším obdobím bez výkyvů a zkrátka abychom se všichni mohli vrátit co nejblíže normálu to jen půjde. Děkujeme za to že jste stále s námi a už se moc těšíme až se budeme společně moci potkávat na akcích, které stále zatím jen posouváme...