Proč není Startovač arbitrem morálky?
18. 5. 2020

Proč není Startovač arbitrem morálky?

Čas od času vzbudí na Startovači některý projekt značné pohoršení. Pak se začnou množit dopisy začínající slovy "nespolupracujte", "nepodporujte" nebo přímo otázkou "Copak nemáte morální kodex?" Máme.

Už od počátků vzniku serveru Startovač jsme si museli ujasnit několik věcí. Především jsme ale museli začít používat stejná měřítka pro všechny. Pokud chcete pochopit, proč jsou zde i projekty autorů, kteří se vám (možná právem) nelíbí, zkuste vzít na vědomí že:

Startovač poskytuje službu

Úplně první co by měl každý vědět je, že si autory Startovač nevybírá. Nejsou to spolupracovníci ve smyslu redaktorů časopisu. Vzájemný vztah mezi autory projektů a crowdfundingovým serverem je podobný spíše vztahu serveru Youtube a autorů videí.

Startovač trestá jen za porušení vlastních podmínek

Startovač není soud. Vše, o čem náš tým rozhoduje, se týká pouze crowdfundingových projektů. Pokud by samotný projekt byl v rozporu se zákonem nebo pokud by autor zneužil server k něčemu jinému, než je jeho účel,  pak může Startovač takový projekt nepublikovat, stáhnout v průběhu kampaně, nebo i podat trestní oznámení. (viz Kde je slíbený projekt a co s tím uděláme?)

Mezi důvody jmenovanými ve FAQ jsou to především:

  • Projekty odporující zákonům ČR
  • Projekty, které mají za jediný cíl financování vašeho života
  • Porno projekty
  • Neuskutečnitelnosti

Pokud je naopak projekt připraven v souladu s podmínkami tj. je dobře připravený a není protiprávní, tak jej spustíme, protože má mít stejné podmínky jako ostatní.

Startovač neřeší spory

Crowdfundingový server nemůže a dokonce ani nesmí řešit spory, které jsou mimo jeho kompetenci a to ani mezilidské ani odborné. Startovač nesoudí lidi za něco, co se odehrálo někde jinde a jindy. K řešení takových problémů jsou určené jiné instituce.

Mezi lidmi je obrovské množství sporů, animozit i vysloveného nepřátelství z nepodstatných i velmi vážných důvodů. Tým Startovače, ani jednotliví lidé, kteří jej tvoří ale nesmějí jménem serveru rozhodovat které důvody jsou v takovém sporu vážné a které ne, ani se nesmějí jeho jménem na některou stranu přidat, třebaže v soukromém životě mají vlastní názory.

Nejsme strážci morálky

Už z předchozího je zřejmé, že není možné vyloučit nějakého člověka zcela z možnosti využívat služby Startovače jen za to, jaký má charakter nebo názory.

Názory autorů, ať už politické, morální nebo jiné, nejsou názory provozovatelů Startovače. Náš tým nepředstavuje morální arbitry ani strážce morálky.

Startovač nesmí klást na autory morální nároky kromě těch, které jsou spojené s projektem a jeho realizací. Jediná hranice, kterou musí Startovač respekotvat je daná zákonem.

O úspěchu rozhodují startéři

Základním principem crowdfundingu je, že jde vlastně o hlasování pomocí příspěvků. O úspěchu v něm nemají rozhodovat provozovatelé serverů ani hlasy oponentů, ale pouze podporovatelé - startéři.