Základní otázky
20. 3. 2018

Základní otázky

Dokáže váš projekt odpovědět na otázky: Kdo? Co? Kdy? Kde? Proč? Měl by, je to důležité!

Je to vlastně novinářské pravidlo pro zjišťování základních informací známé také jako 5W  (Who? What? When? Where? Why?). 

My je můžeme použít podobně a sice pro kontrolu, jestli máme opravdu v projektu všechny základní informace. Pokud jste si v předchozích článcích přečetli, že byste měli vždy dávat podstatné informace na začátek krátkého popisu, hlavního textu i videa tak jsou to právě tyto. 

Ten starý novinářský tahák může být zároveň také nejjednodušší pomůckou při psaní dalších textů.

Otázku "Kdo?" v krátkém popisu a v úvodním odstavci hlavního textu odpovídáte stručně (například "studenti Školy čar a kouzel v Bradavicích") a podrobněji se o autorech rozepíšete až v BIO. 

Úvodní odstavec má především velmi stručně odpovědět hlavně na otázky: Co?Kdy? Kde? Proč? Případně pak také "Jak?".

Odpovědi na každou z těchto otázek pak můžete věnovat jeden samostatný krátký odstavec. Ve výsledku tedy budete mít naráz 5 až 6 odstavců (1 úvodní a 4 rozepsané odpovědi nebo 1 úvodní + 4 + Jak?)

To už zpravidla bývá celkem dostatečný text a zároveň už většinou opravdu obsahuje vše co si  přeje potenciální podporovatel vědět.

POZOR! Tyto otázky nepatří do mezititulků. 

Obecně je trochu diletantské používat jako mezititulky řečnické otázky. O to horší je pokud si jsou titulky vizuálně podobné a vůbec nejhorší je, pokud pocházejí z obecně známé pomůcky. 

Buďte trochu kreativní a v mezititulku raději vyzdvihněte to nejzajímavější z uváděného odstavce.

Samozřejmě že každý projekt má svá specifika. Například při vydávání desky nebo knihy se může určení místa vztahovat tak maximálně k jejich křtu (pokud jej pořádáte).