24. 2. 2018

Výběr článků pro autory projektů

Články, které se týkají přípravy a vedení projektu se nám začaly poněkud hromadit. Aby se vám v nich lépe vyhledávalo, vytvořili jsme pro vás tento výběr.

 

Poprvé na Startovači - Co na člověka čeká a co by neměl opomenout, když si zakládá svoji první crowdfundingovou kampaň na Startovači.

Základní otázky - Dokáže váš projekt odpovědět na otázky: Kdo? Co? Kdy? Kde? Proč? Měl by, je to důležité!

První pravidlo: Nezalžeš! - V crowdfundingu je tohle pravidlo mnohem přísnější, než v běžném životě.

Startovači, podporovatelé, fanoušci, donoři, backeři... - Je zarážející jak málo autorů se vůbec zamyslí nad tím možná nejdůležitějším: Kdo vůbec jsou? A proč nám ti lidé dávají peníze?

Pověry o crowdfundingu - Mnohem větší problém, než ten, že lidé o crowdfundingu stále málo slyšeli a neví tedy co to je, je ten že mnoho lidí předem přichází s iluzí, že ví, co to je crowdfunding.

Píšeme projekt - Neexistuje žádný spolehlivý návod, který by říkal, jak přesně má vypadat text crowdfundingového projektu. Přesto je dobré se při psaní držet několika jednoduchých zásad.

Před kamerou, za kamerou - Povězme si něco o tom, jak se proklínaný filmař Uwe Boll konečně srazil s realitou a také o tom, jak Startovač objevuje v lidech filmařský talent.

Jak dobrý je můj cíl? - Dá se nějak dopředu zjistit, jestli projekt uspěje? Dá se říci, jestli je cíl vašeho projektu vůbec vhodný pro crowdfunding? A jak moc? Ano dá!

Můj výjimečný projekt - Povězme si něco málo o výjimečnosti a porušování pravidel.

Nechci slevu zadarmo! - Nesmysly v crowdfundingových kampaních.

Skutečná hodnota crowdfundingových odměn - Pro autory kampaní bývá nesmírně těžké pochopit, jako hodnotu skutečně mají odměny v crowdfundingových kampaních. Podporovatelé to ale chápou hned.

Knížky z kampaní  - Kdyby všechny knížky, které vyšly díky kampani u nás nesly logo Startovače, byl by už docela obstojným nakladatelstvím. Stojí za to, se na ně tedy podívat podrobněji.

Startovač vs nakladatelství - Co jako autoři knih můžete od crowdfundingového projektu čekat, a co za vás v žádném případě neudělá. 

 Fantasy knížky a jejich kampaně -  Na co je důležité myslet při tvorbě kampaně na vydání fantasy knihy?

15, 30, 42 nebo 60 dní? Jak si střihnout kampaň? - Jak jste si asi všimli, má Startovač poměrně pestrou nabídku různých délek kampaní... tedy celkem čtyři. Různě dlouhé kampaně se ale neliší jen délkou.

Prokletí renesanční osobnosti - Napsat texty, nafotit obrázky, natočit video, udělat grafiku, vymyslet odměny. Na to aby byl jeden... Ne na to by určitě neměl být jeden.

Nebuďte "pan Reklama" - Možná nejdůležitější rada v crowdfundingu zní: Projekt žije dokud se o něm mluví! Snažte se aby se o něm mluvit nepřestalo. Snažit jistě, ale jak?

Poštovné - Skrytá hrozba - Při počítání nákladů na projekt autoři započítávají kde co, ale zároveň zapomínají na jednu poměrně velkou a trochu zákeřnou položku.

Výhody blogerů - Jakou roli v kampani může mít vaše dovednost v blogování?

Síla středu - Na koho cílíte? Podpoří vás spíše studenti nebo důchodci? Možná děláte chybu v tom, na kterou skupinu se spoléháte.

Podruhé do stejné řeky - Někdy se vyplatí navázat na úspěšný projekt. Průkopníkem navazujících projektů se nedávno stal magazín Fireside.

Jak vybrat sto tisíc a víc? - Potřebujete na svůj projekt více než sto tisíc korun nebo čtyři tisíce euro? A umíte ho napsat, udělat a vést tak, aby měl šanci vybrat takovou částku?

Crowdfundingový projekt na Facebooku a jiných sociálních sítích -  Jak je to vlastně s těmi sociálními sítěmi, a která z nich je nejvýhodnější pro crowdfunding?

Každé pondělí je malý start - Proč lidé po víkendu tak snadno zapomínají na váš projekt? A dá se to i nějak využít?

Pár rad pro cestovatelský crowdfunding - Dan Přibáň sepsal pro autory jiných crowdfundingových cestovatelských projektů několik poznámek a nabídl nám je k zveřejnění. Určitě stojí za zamyšlení. 

Zrádný čas zdánlivého klidu - Uprostřed klesá zpravidla jak zájem o kampaň, tak počet příspěvků. Zdánlivý klid má tendenci ukolébávat jak podporovatele tak autory kampaní.

Jak čtou lidé váš projekt? - Proč se doporučení k psaní projektu tolik liší od běžného slohu?

Kdo je gatekeeper? - To slovo samozřejmě znamená "vrátný", ale v tom významu, ve kterém jej budete potřebovat, se používá takto. V on-line slovníku cizích slov najdete také definici:

osoba, která vybírá zprávy a události, prověřuje je, kontroluje, upravuje a přetváří a navrhuje k individuálnímu sdělování nebo medializaci

Právě o tento význam nám teď jde.

Za první metou - nové cíle - Cíle za hlavním cílem dávají kampani další smysl a napínavost po dosažení cílové částky. Myslíte na ně?

 Nebojte se léta - Nic tak dobře nevyvrací zažitou pověru, jako praktická zkušenost. Léto není horší dobou pro crowdfunding než jaro nebo podzim.

Vánoce strachů a planých nadějí - Co očekávat a jak připravit kampaně které poběží o Vánocích nebo i jiných svátcích.

Dvojjazyčný projekt - Pro mezinárodní akce je "hřích" stavět před zahraniční příznivce projektů zeď v podobě češtiny, zároveň ale nemůžete opustit domácí fanoušky.

A co když neuspěju? - Obecné doporučení je: Nemyslete na to! Jenže každému hloubavějšímu člověku musí být jasné, že pokud na Startovači uspějí 3/5 projektů, musejí ty 2/5 neuspět. Co dál?

Kde je slíbený projekt a co s tím uděláme? - Nedostali jste slíbenou odměnu? Autor s Vámi nekomunikuje? Pokud ano, tak čtěte dále.